Strogonow drobiowy
Hej :)) Strogonowa wszyscy znają, bardziej męskie danie, ale powiem Wam, że ten jest pyszny i sama ze smakiem zjadłam. Inspirację znalazłam tutaj - klik. Troszkę przepis zmodyfikowałam, dodałam paprykę i troszkę śmietanki. Polecam wszystkim, bo naprawdę warto zrobić :)) Miłego dnia :)
Składniki na 3 porcje:
- 2 filety z kurczaka
- 2 cebule
- około 15 sztuk pieczarek
- 1 większa czerwona papryka
- 1 łyżka słodkiej mielonej papryki
- 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki (ja dałam dosłownie ciut ze względu na młodego)
- 250 ml bulionu drobiowego
- 250 ml passaty (sosu pomidorowego)
- 2 łyżki śmietany 30 %
- sól różowa
- pieprz
- masło klarowne do smażenia
Ja najpierw przygotowałam sobie bulion. Cebulę pokroiłam w pół krążki. Na patelni rozgrzałam masło i wrzuciłam cebulę. Zeszkloną przełożyłam do garnka. Pieczarki umyłam, pokroiłam w paseczki i dość mocno podsmażyłam na masełku, doprawiłam solą i pieprzem, wrzuciłam do cebuli. Tak samo podsmażyłam paprykę pokrojoną również w paski i na końcu kurczaka (również pokrojonego w cienkie paski). Z tym, że jak smażymy kurczaka, to dodajemy do niego obie papryki i po usmażeniu wrzucamy do reszty do garnka. Wszystko zalewamy bulionem i passatą. Mieszamy, stawiamy na gaz i gotujemy jeszcze jakieś 20-25 minut. Pod sam koniec ja dodałam śmietanę. Jeśli trzeba to można jeszcze doprawić solą i pieprzem. Smacznego :))
Danie dobre na obiadokolację:)
OdpowiedzUsuńRobię na niedzielny obiad, dziękuję.
OdpowiedzUsuńTaki drobiowy strogonow musi być dobry :) W sam raz na jesień :)
OdpowiedzUsuńTakie dobre danie na jesienny obiad:)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńwygląda smacznie - ostatnio jadlam go na moim weselu ;)
OdpowiedzUsuńTakie dania uwielbiam :-)
OdpowiedzUsuńPysznie :)
OdpowiedzUsuńKiedyś jadłam, ale mnie to danie nie zachwyciło wtedy. Tu wygląda bardzo smakowicie, może się skuszę i tym razem sama przyrządzę :)
OdpowiedzUsuńdanie męskie czy nie to z chęcią zjadłabym podwójną porcję! :P
OdpowiedzUsuńW takiej wersji nie jadłam :)
OdpowiedzUsuńgęsta, pożywna i taka rozgrzewająca zupa! Idealna na zimę ;)
OdpowiedzUsuńIdealne ,jesienne danie.
OdpowiedzUsuńStrogonow jak i bogracz nie są moimi faworytami. Ale życzę smacznego :)
OdpowiedzUsuńJa generalnie to nie przepadam, ale drobiowy brzmi nieźle. Do tego ślicznie wygląda na zdjęciach :)
OdpowiedzUsuńWitaj. Promujemy przepisy blogerów. Może zechciałabyś dodać swojego bloga do naszego Katalogu Smaków? Dołącz do nas, a nie pożałujesz :)
OdpowiedzUsuńW razie jakichkolwiek pytań pisz na: kontakt@katalogsmakow.pl
Pozdrawiamy serdecznie
a Wiesz, że ja nie znalam.. serio, nie znałam strogonova :)
OdpowiedzUsuńPychotka! Do tego trochę ryżu lub kaszy i pyszny obiadek gotowy!
OdpowiedzUsuńMożna i tak. Dawno nie jadłam Strogonowa, a tak bardzo go lubię. Zwłaszcza z kluskami śląskimi. Narobiłaś mi smaka. Chyba niebawem zrobię Twoją wersje :)
OdpowiedzUsuńPyszne wygląda! Aż mam ochotę schrupać na raz :)
OdpowiedzUsuńAle narobiłaś mi smaka tym daniem. Chyba jutro takie zrobię ;)
OdpowiedzUsuńCzęsto eksperymentuję ze strogonowem, bardzo lubię różne wariacje na jego temat. Taki z drobiu jest pyszny :) Ale mi smaku narobiłaś :)
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe danie :)
OdpowiedzUsuńPo prostu pysznie :)
OdpowiedzUsuńWpadłbym na taki obiad :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam ,ale pyszka.
OdpowiedzUsuńAle bym to wcinała ;D
OdpowiedzUsuńoch, uwielbiam takie dania, jeszcze jak są mega gorące, nie wiem, taki fetysz :D
OdpowiedzUsuńrobilam jakis tydzien temu. naprawde pyszne:)
OdpowiedzUsuńPyszności, chętnie bym spróbowała :) Zapraszam do mnie :
OdpowiedzUsuńhttp://nackany-zeszycik.blogspot.com/
pyszne i rozgrzewające danie na jesień :)
OdpowiedzUsuńta potrawa nazywa sie Stroganow, od nazwiska mieszczanina syberyjskiego, w domu ktorego, wlasnie przypadkowo powstala dana potrawa
OdpowiedzUsuńWłaśnie kończy się gotować, pyszne danie :-)
OdpowiedzUsuńWłaśnie robię i jest pyszny😊
OdpowiedzUsuńZrobiłam, PRZEPYSZNE !!!
OdpowiedzUsuńPyszne,
OdpowiedzUsuńPrzepyszne,dziękuję za przepis :)
Usuńświetny pomysł na obiad :)
OdpowiedzUsuńpycha danie sprobowaam i robie czesto.Polecam
OdpowiedzUsuńDodaje jeszcze ogórki kiszone w słupki,pycha
OdpowiedzUsuńZrobiłam dziś, przepyszne danie, zajadaliśmy się z moim rocznym synkiem☺
OdpowiedzUsuńOgórka kiszonego brakuje .
OdpowiedzUsuń