Konkurs z Beatą Pawlikowską
Hej :))
Zapraszam Was dzisiaj na konkurs, który miał być przed Świętami, ale niestety z przyczyn nie zależnych ode mnie się nie odbył. Nie mogłam się niestety zająć nim, ani blogiem :( Dlatego zaczynamy dzisiaj.
Do wygrania są dwa zestawy książek Pani Beaty. Jeden zestaw to 3 książki. Zdjęcia poniżej.
Zasady konkursu:
1. Zadanie konkursowe będzie polegało na napisaniu pod tym wpisem (w komentarzu) przepisu na danie, deser, ciastka itd. które Waszym zdaniem są zdrowe, wartościowe, takie, które proponuje w swoich książkach Pani Beata. Czyli w waszym obiektywie.
2. Pod przepisem proszę się podpisać.
3. Konkurs trwa od dzisiaj tj. 18.01.2016 r do 29.01.2016 r do godz. 24:00
4. Wyniki ogłoszę do 02.02.2016r
5. Nagrody wyślę do tygodnia czasu po ogłoszeniu wyników.
6. Organizatorem konkursu jest Wydawnictwo Edipresse Polska
Nagrodami są dwa zestawy najnowszych książek Pani Beaty - po 3 książki w każdym zestawie.
Zapraszam do zabawy i czekam na wpisy :))
Powodzenia:)
OdpowiedzUsuńPozwól, że zgloszę się z przepisem, który juz widnieje na moim blogu :)
OdpowiedzUsuńDietetyczne szybkie muffiny z kaszy gryczanej
Na 12 małych muffinek
Klaudia Cebula
klaudiaannacebula@wp.pl
(1 muffinka to ok. 55 kcal)
100 g kaszy gryczanej palonej
1 duży banan (ok. 150 g)
2 łyżki płatków żytnich
50 g jogurtu 0%
1 łyżka miodu rzepakowego
cynamon
szczypta proszku do pieczenia
1. Kaszę ugotować.
2. Jogurt wymieszać z płatkami żytnimi i miodem i odstawić.
3. Kaszę rozgnieść z bananem widelcem.
4. Połączyć wszystkie składniki.
5. Foremki do muffinek wyłożyć papierem (jeśli są silikonowe to sobie odpuszczamy) nakładamy po solidnej łyżce ciasta.
6. Piec ok 15 min w 170*C
Ja w swoich kulinarnych zbiorach mam taki przepis na torcik, który nie tylko, że jest bardzo zdrowy to również bardzo smaczny. Przepis nie jest mojego autorstwa ale na pewno warto choć raz pokusić się o jego zrobienie :)
OdpowiedzUsuńTorcik kokosowy bez pieczenia ( bezglutenowy,wegański,bez cukru )
Składniki na warstwę kokosową :
1 sztuka awokado
1/4 szklanki syropu z agawy ( można zastapić syropem klonowym lub w wersji niewegańskiej miodem )
6 łyżek roztopionego oleju kokosowego
1,5 szklanki wiórków kokosowych
1 łyżeczka ekstraktu miętowego ( u mnie kokosowy )
szczypta soli
Polewa :
1/4 szklanki roztopionego oleju kokosowego
2 łyżki syropu z agawy ( syropu klonowego lub miodu )
1/4 szklanki gorzkiego kakao
1/2 łyżeczki ekstraktu miętowego ( u mnie kokosowy )
Formę o średnicy 20 cm a najlepiej mniejszą wykładamy folią spożywczą.
Z awokado wyciagamy miąższ i wkładamy do miski z pozostałymi składnikami warstwy kokosowej. Miksujemy blenderem lub malakserem na jednolitą masę. Wykładamy spód formy. Formę wkładamy do lodówki.
Wszystkie składniki polewy łączymy na gładką, jednolitą masę. Wylewamy na wierzch ciasta, równamy, wkładamy do lodówki do zastygnięcia.
Smacznego :)
Pozdrawiam serdecznie
Justyna
Kuchenne fascynacje
kuchennefascynacje@o2.pl
Witam!
OdpowiedzUsuńW swoich zbiorach mam fajny przepis na pyszne dietetyczne kotlety mielone z kurczaka, które piecze się w piekarniku. Polecam!
Składniki:
1/2 kg piersi z kurczaka
1 duża cebula
1 jajko
sól, pieprz
zioła prowansalskie
mielona czerwona papryka
2-3 ząbki czosnku
odrobina masła
Sposób wykonania:
1. Mięso myjemy, kroimy w grubą kostkę.
2. Cebulę i czosnek siekamy, rumienimy na odrobinie masła.
3. Całość miksujemy blenderem, dodajemy jajko i przyprawy, mieszamy.
4. Z masy lepimy kotleciki (można zwilżyć ręce wodą, bo masa jest lepka).
5. Kotlety pieczemy w 180 st. do zrumienienia (długość pieczenia zależy od wielkości kotletów).
Smacznego!
Anna Zygmunt
Kinder kanapka/Mleczna kanapka w wersji fit - 1 szt niecałe 240 kcal :) Czyli ciasto bez mąki i tłuszczu, ale za to z fasoli zawierającej białko i inne właściwości :)
OdpowiedzUsuńSkładniki na 4 sztuki o wymiarach 6x10,5 cm:
ciasto:
puszka białej fasoli (240g po odsączeniu)
2,5 łyżki kakao
1 banan
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
3 łyżki cukru (może być ksylitol,miód czy stewia) - do smaku
1 łyżeczka cynamonu (opcjonalnie)
masa:
1 czubata łyżeczka żelatyny
1 łyżka cukru lub innego słodzidła (do smaku)
1 łyżka wiórków kokosowych (opcjonalnie)
210g serka homogenizowanego naturalnego (u mnie tutti 0%)- 1,5 opakowania
Przygotowanie:
Ciasto: Fasolę odsączyć i opłukać. Banana obrać. Wrzucić do blendera wraz z jajkiem. Zmiksować na gładką masę. Następnie dodać słodzidło, proszek do pieczenia, kakao i opcjonalnie cynamon. Ponownie zmiksować. Gotowe ciasto przełożyć do mniejszych foremek. Ja użyłam małych silikonowych w kształcie prostokąta. Piec w 190 stopniach ok. 30 minut. Ostudzić
Krem: Serek przełożyć do miski. Dodać cukier i wiórki kokosowe. Wymieszać. Żelatynę rozrobić w minimalnej ilości gorącej wody. Ostudzić. Dodać do kremu i dokładnie wymieszać.
Ciasto przekroić na pół i przełożyć gotowym kremem. Wstawić na minimum 2h do lodówki, a najlepiej całą noc, aby masa stężała.
link pod którym znajdziesz także zdjęcie:http://fabrykapomyslow50.blogspot.com/2016/01/kinder-kanapkamleczna-kanapka-w-wersji.html
Pozdrawiam
Anulla
Fabryka Pomysłów :)
Zdrowe i pożywne curry z warzywami i cieciorką z mlekiem kokosowym. W dodatku to prosty i szybki obiad dla zabieganych.
OdpowiedzUsuńSkładniki na 2 porcje:
500g mrożonych warzyw (kalafior, brokuł i marchewka)- lub świeże uprzednio podgotowane
½ puszki mleka kokosowego (200 ml)
½ puszki cieciorki
1 łyżeczka curry (używam Kamis)
1 łyżeczka kurkumy
szczypta cayenne
½ łyżeczki kolendry
1 łyżka oleju rzepakowego
sól
pieprz
Przygotowanie:
Warzywa podsmażyć na łyżce oleju kilka minut. Doprawić curry, kurkumą, cayenne i kolendrą. Posolić i popieprzyć do smaku.
Podlać mlekiem kokosowym. Dusić do miękkości warzyw.
Pod koniec duszenia dodać cieciorkę odsączoną z wody.
Podawać z ugotowanym ryżem.
Pozdrawiam
Anulla
Fabryka Pomysłów
Sałatka z jarmużem, truskawkami i orzechami pinii
OdpowiedzUsuńSałatka z jarmużem, truskawkami i orzechami pinii to prawdziwa bomba witaminowa.
Składniki:
ok. 150 g pokrojonego jarmużu
7-10 truskawek
ok.50 g sera z mleka koziego
1 gruszka
garść orzechów pinii
sos winegret:
1,5 łyżki miodu
2-3 łyżki oliwy
1,5 łyżki cytryny
gruboziarnista sól
świeżo zmielony pieprz
Jarmuż umyć, osuszyć, usunąć twarde łodygi i rozdrobnić. Gruszkę pokroić w kostkę, kozi ser w paski, a truskawki przekroić na pół. Z podanych składników przygotować sos winegret, dodać świeżo zmieloną sól i pieprz. Dokładnie wymieszać i wlać do sałatki. Na suchej patelni uprażyć orzechy piniowe, posypać nimi sałatkę.
Pozdrawiam
Hrabina w kuchni