Piernik przekładany powidłami śliwkowymi



Hej :)) Dziś mam dla Was przepis na pyszny i szybki piernik. Inspiracja znalazłam tutaj. U mnie tylko z powidłami, bo z masłem orzechowym i polewą, to już byłby za słodki. Robił go mój mąż, ja tylko go instruowałam, bo niestety okres przeziębień, katarów itd. mnie dopadł. Wyszedł super, więc go chwalę, żeby nie było, że nic nie wspomniałam, bo jak mu tak dobrze poszło, to może da się jeszcze wykorzystać do pieczenia kiedyś he he :))).


Składniki:

  • 1 szklanka mąki pszennej
  • 1 szklanka mąki krupczatki
  • 1,5 szklanki cukru (ja dałam 1 szklankę)
  • 4 łyżki kakao
  • 1 opakowanie 20 g przyprawy do piernika
  • 4 łyżki miodu płynnego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 250 g masła
  • 5 jajek
  • 1/2 szklanki wody
  • powidła śliwkowe



Masło, miód, cukier, kakao, przyprawę do piernika i wodę zagotować. Wystudzić. Białka ubić na sztywną pianę. Do miski przelewamy wcześniej zagotowane składniki, dodajemy do nich obie mąki, sodę, proszek do pieczenia i żółtka. Miksujemy, na końcu dodajemy ubitą pianę. Całość mieszamy, ja zmiksowałam na najmniejszych obrotach. Ciasto przelewamy do 2 keksówek (28x10cm), lub jednej większej, które wcześniej wykładamy papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach jakieś 60 minut, do suchego patyczka. Po ostudzeniu przekładamy powidłem. 



16 komentarzy:

  1. U Ciebie już pachnie świętami. Pyszny, aromatyczny piernik :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Smakowity piernik, bardzo taki lubię :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Czasem piekę ten piernik, a z powidłami smakuje najlepiej.

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszny. Uwielbiam ten czas świąteczny :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. piernik z masłem orzechowym? <3 jak to brzmi rozkosznie...!
    a;e i ten wygląda obłędnie! mmm.. święta! :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale zapach musi się unosić w Twoim domu :) Pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  7. Wspaniale się prezentuje :)

    OdpowiedzUsuń
  8. smakowite ciacho, które najlepiej smakuje właśnie w grudniu :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak piernik, to tylko z powidłami :) Wczoraj robiłam podobny, uwielbiam ten smak!

    OdpowiedzUsuń
  10. piekarnik gora dół czy termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
  11. jak ustawić piekarnik na termoobieg?

    OdpowiedzUsuń
  12. Ciasto pieczemy bez - czy z termoobiegiem?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger