Ciasteczka z lemon curd
Hej :)) Przy okazji robienia kremu lemon curd zrobiłam też ciasteczka. Proste zwykłe, maślane z dziurką ;))) Przepis na ciasteczka wzięłam stąd - klik. Robiłam już kiedyś, ciasteczka i są naprawdę mięciutkie, kruche i bardzo smaczne. Najlepiej zrobić z podwójnej porcji jak chce się więcej, bo z jednej wyjdzie nam około 40 pojedynczych ciasteczek, a jak złożymy to 20 sztuk. Można też oczywiście robić inne kształty, mój młody chciał takie to robiliśmy takie ;)))
- 200 g zimnego masła
- 400 g mąki pszennej
- 70 g cukru pudru (można troszkę mniej)
- 1 duże jajko
- szczypta soli
- cukier puder do posypania ciasteczek
- krem lemon curd - tutaj
Wrzuć też we wpisie link lub przepis a lemon curd. Ciasteczka fantastyczne :)
OdpowiedzUsuńUroczo wyglądają:)
OdpowiedzUsuńurocze ciacha z oczkiem :)
OdpowiedzUsuńU Ciebie to nic się nie marnuje ;)
OdpowiedzUsuńMoje smaki...cudowne.
OdpowiedzUsuńidealne jako przekąska do herbatki czy kawki :)
OdpowiedzUsuńjakie ładne wyszły! oj, koniecznie muszę zrobić ten krem cytrynowy :)
OdpowiedzUsuńBeti z masz coś dla mnie, miałam ciężki dzień i mam parcie na słodycz? :))
OdpowiedzUsuńKochana jakie cudowne ciasteczka :-) mniam :-)
OdpowiedzUsuńWyglądają tak apetycznie, że ślinka cieknie!
OdpowiedzUsuńWyglądają przeuroczo! :)
OdpowiedzUsuńWyglądaja smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńw sobotę wypróbuje ten przepis
Mniam, wyglądają przepysznie, zjadłabym teraz, ale niestety nie chce mi się już dzisiaj nic piec :D
OdpowiedzUsuńMuszą wspaniałe smakować z tym pysznym kremem;)
OdpowiedzUsuńWyglądają, a pewnie i smakują świetnie :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam te ciasteczka, ale zamiast kremu daję dżem truskawkowy.
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasteczka. Lemon curd uwielbiam, w ogóle wszystko, co cytrynowe, więc chętnie zrobię przy okazji świąt ;)
OdpowiedzUsuńubóstwiam lemon curd, więc pochłonęłabym takie ciasteczka od razu :-))
OdpowiedzUsuńWyglądają wspaniale :)
OdpowiedzUsuńpychotka :)
OdpowiedzUsuńPycha! Bardzo lubię lemon curd, więc te ciasteczka są dla mnie idealne :)
OdpowiedzUsuńŚlicznotki, a domowy lemon curd to absolutny hit!
OdpowiedzUsuńWyszły idealne,dziś je piekłam,taki nieplanowany wypiek na Święta Wielkanocne:)
OdpowiedzUsuńJak długo można je przechowywać i czy powinno się w lodówce?
OdpowiedzUsuńKilka dni, nie za długo. Jeśli będą do zjedzenia tak w dwa dni to można poza lodówką.
Usuń