Ciasto marchewkowe - przepyszne :))
Hej :)) Ostatnimi czasy mój szanowny Pan Mąż trochę się ze mnie nabijał, że prowadzę bloga i ciasta marchewkowego jeszcze nie zrobiłam. Jak to tak i w ogóle, wstyd. Tak chciał to ma he he ;)) Ciasto jest pyszne, wilgotne i bardzo smaczne. Marchewka nie jest wyczuwalna, dla mnie rewelacja :)) Polecam, bo robi się naprawdę szybko i nie jest skomplikowane :). Ja przepis trochę zmodyfikowałam, dodałam starte jabłka i orzechy. Można oczywiście dać również inne bakalie. Blaszka 24x34 cm
- 2 szklanki mąki pszennej
- 4 duże marchewki
- 1 szklanka oleju rzepakowego
- 4 jajka
- 1,5 szklanki cukru trzcinowego (ja dałam 1 pełną)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka domowego cukru waniliowego
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 1 szklanka startych na tarce jabłek
- 1 szklanka posiekanych orzechów włoskich
Jedne z lepszych ciast:)
OdpowiedzUsuńTyle o nim słyszałam, a nie miałam jeszcze okazji próbować :)
OdpowiedzUsuńPysznie wyglada,a cukier też zazwyczaj redukuję.
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda.Świetny przepis;)
OdpowiedzUsuńodkąd pierwszy raz spróbowałam u przyszłej Teściowej robię często - pycha :)
OdpowiedzUsuńHaha marchewkowe na blogu to podstawa-nie wiedziałaś ?:))))))) pysznie wyszło:)
OdpowiedzUsuńpycha! sama spróbowałam po raz pierwszy ciasto marchewkowe dopiero 3 lata temu, potem upiekłam sama i faktycznie marchewka w ogólnie nie jest wyczuwana :)
OdpowiedzUsuńNie tylko u Ciebie tak jest, na mnie też czasem patrzą jak na wariatkę :) A ciasto marchewkowe jest przepyszne :)
OdpowiedzUsuńPychota :)
OdpowiedzUsuńooo.. a to zły Pan Mąż! :P
OdpowiedzUsuńAle ciacho pierwsza klasa, ja je lubię, ale u mnie w domu je kochają :D
Lubię ciasto marchewkowe, jednak największym jego smakoszem jest mój mały braciszek. :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta marchewkowe :-) a wiesz że ja na blogu też jeszcze nie mam :-)
OdpowiedzUsuńA ja dla odmiany kiedyś upiekłam i to tylko raz. Nie wiem dlaczego. Bo to faktycznie bardzo smaczne ciasto. Chętnie upiekę ponownie :)
OdpowiedzUsuńCzy zamiast oleju można dodać masło?
OdpowiedzUsuńJedno z moich ulubionych ciast! Absolutny must bake jesienią ;)
OdpowiedzUsuńhehehe, mój tez czasem ze mnie leje....ale cóż począć....właśnie MUSIAŁAM dodać posta o brownie....bo mi kazał :D
OdpowiedzUsuńno to dałam :D
uwielbiam to ciacho :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubię :) Najlepiej jeszcze z kremem twarożkowym :)
OdpowiedzUsuńSuper wyglada to ciacho!:) pozdrawiam!
OdpowiedzUsuńMoje ulubione marchewkowe :)
OdpowiedzUsuń