Dorsz miodowo - kokosowy



Hej :)) Taki eksperyment ostatnio zrobiłam, a mianowicie zamarynowałam dorsza w miodzie i wiórkach kokosowych. Stał tak sobie chyba z godzinkę, potem zapiekłam w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem masła klarowanego. Do tego ryż z kiełkami stir fry (mieszanka kiełków cieciorki, soczewicy i fasoli mung) i pomidorki koktajlowe. Ryba wyszła inna, nam smakowała :)


Składniki:

  • 3 filety z dorsza
  • 1 łyżka miodu
  • wiórka kokosowe
  • ryż
  • kiełki stir fry
  • sól
  • pieprz
  • masło klarowane
  • pomidorki koktajlowe



Dorsza najpierw oprószyłam solą i pieprzem, jak się całkowicie rozmroził, to go przepłukałam i zamarynowałam w miodzie i wiórkach kokosowych (u mnie stał tak godzinę). Następnie przełożyłam go do naczynia żaroodpornego, dodałam masło klarowane i zapiekła w piekarniku w 180 stopniach jakieś 30 minut. W międzyczasie ugotowałam ryż.Na patelni rozgrzałam odrobinkę masła, wsypałam kiełki i podsmażałam je jakieś 2 -3 minuty, doprawiłam solą, pieprzem i na koniec wsypałam do nich ryż. Wymieszałam. Na talerzu ułożyłam rybę, ryż z kiełkami i dodałam pokrojone pomidorki koktajlowe ;)



27 komentarzy:

  1. Nieoczywiste połączenie, musi być pyszna taka rybka :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Super pomysł. Z pewnością smakuje ciekawie :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Chętnie spróbuję. :) Mniam!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawa jestem smaku,bo połaczenie bardzo ciekawe

    OdpowiedzUsuń
  5. Jestem za.Propozycja jest bardzo oryginalna;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Beti... to ja poproszę dwie takie porcje na dziś! :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Nie wiem czy odważyłabym się to przyrządzić :)

    OdpowiedzUsuń
  8. pyszna rybka :) fajnie, że pieczona, ostatnio u mnie częściej są dania z piekarnika :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Lekko i zdrowo, zapowiada się pyszny obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ale fajnie, faktycznie inaczej, no i.....ostatnimi czasy chodzi mocno grill, czyli zgoła inne smaki, a to bym wrąbała dla odmiany :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Nie za bardzo lubię takie połączenie smaków.

    OdpowiedzUsuń
  12. No to Ci powiem, że smacznie to wykombinowałaś. Tak smacznie, że narobiłaś mi smaka na taki obiad :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Nie powinnam zaglądać tu przed snem,bo patrząc na Twoje smakołyki robię się głodna:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Super pomysł na rybkę, czasem już sama nie wiem jak ją przyrządzać! ;)

    OdpowiedzUsuń
  15. mniam! Wygląda kusząco! Muszę spróbować!

    OdpowiedzUsuń
  16. Mnie by raczej nie skusił z tym kokosem ,ale ciekawe połączenie.

    OdpowiedzUsuń
  17. Such a good recipe and I love tomato a lot. Maybe we could follow each other let me know :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Super pomysł. Chętnie spróbuję. :)

    OdpowiedzUsuń
  19. so beautiful and nice blog! I follow you so hope you will follow me too! :)
    apoljakovi.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń
  20. kokos daje ciekawy smak :) choć wiórków nie próbowałam, tylko mleko kokosowe:)

    OdpowiedzUsuń
  21. oj moje smaki! muszę koniecznie zrobić!

    OdpowiedzUsuń
  22. O wow, super kreatywny pomysł :) musiała być pyszna ta rybka :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ciekawe połączenie, spróbowałabym :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger