Dorsz miodowo - kokosowy
Hej :)) Taki eksperyment ostatnio zrobiłam, a mianowicie zamarynowałam dorsza w miodzie i wiórkach kokosowych. Stał tak sobie chyba z godzinkę, potem zapiekłam w naczyniu żaroodpornym z dodatkiem masła klarowanego. Do tego ryż z kiełkami stir fry (mieszanka kiełków cieciorki, soczewicy i fasoli mung) i pomidorki koktajlowe. Ryba wyszła inna, nam smakowała :)
Składniki:
- 3 filety z dorsza
- 1 łyżka miodu
- wiórka kokosowe
- ryż
- kiełki stir fry
- sól
- pieprz
- masło klarowane
- pomidorki koktajlowe
Dorsza najpierw oprószyłam solą i pieprzem, jak się całkowicie rozmroził, to go przepłukałam i zamarynowałam w miodzie i wiórkach kokosowych (u mnie stał tak godzinę). Następnie przełożyłam go do naczynia żaroodpornego, dodałam masło klarowane i zapiekła w piekarniku w 180 stopniach jakieś 30 minut. W międzyczasie ugotowałam ryż.Na patelni rozgrzałam odrobinkę masła, wsypałam kiełki i podsmażałam je jakieś 2 -3 minuty, doprawiłam solą, pieprzem i na koniec wsypałam do nich ryż. Wymieszałam. Na talerzu ułożyłam rybę, ryż z kiełkami i dodałam pokrojone pomidorki koktajlowe ;)
Nieoczywiste połączenie, musi być pyszna taka rybka :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. Z pewnością smakuje ciekawie :-)
OdpowiedzUsuńChętnie spróbuję. :) Mniam!
OdpowiedzUsuńCiekawa jestem smaku,bo połaczenie bardzo ciekawe
OdpowiedzUsuńJestem za.Propozycja jest bardzo oryginalna;)
OdpowiedzUsuńBeti... to ja poproszę dwie takie porcje na dziś! :P
OdpowiedzUsuńPyszny pomysł na dorsza :) Mniam..
OdpowiedzUsuńNie wiem czy odważyłabym się to przyrządzić :)
OdpowiedzUsuńpyszna rybka :) fajnie, że pieczona, ostatnio u mnie częściej są dania z piekarnika :)
OdpowiedzUsuńLekko i zdrowo, zapowiada się pyszny obiad :)
OdpowiedzUsuńale fajnie, faktycznie inaczej, no i.....ostatnimi czasy chodzi mocno grill, czyli zgoła inne smaki, a to bym wrąbała dla odmiany :)
OdpowiedzUsuńNie za bardzo lubię takie połączenie smaków.
OdpowiedzUsuńNo to Ci powiem, że smacznie to wykombinowałaś. Tak smacznie, że narobiłaś mi smaka na taki obiad :)
OdpowiedzUsuńNie powinnam zaglądać tu przed snem,bo patrząc na Twoje smakołyki robię się głodna:)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł na rybkę, czasem już sama nie wiem jak ją przyrządzać! ;)
OdpowiedzUsuńmniam! Wygląda kusząco! Muszę spróbować!
OdpowiedzUsuńMnie by raczej nie skusił z tym kokosem ,ale ciekawe połączenie.
OdpowiedzUsuńŚwietny pomysł, wart wypróbowania :)
OdpowiedzUsuńSuch a good recipe and I love tomato a lot. Maybe we could follow each other let me know :)
OdpowiedzUsuńBrzmi przepysznie :)
OdpowiedzUsuńSuper pomysł. Chętnie spróbuję. :)
OdpowiedzUsuńso beautiful and nice blog! I follow you so hope you will follow me too! :)
OdpowiedzUsuńapoljakovi.blogspot.com
jak luksusowo:D
OdpowiedzUsuńkokos daje ciekawy smak :) choć wiórków nie próbowałam, tylko mleko kokosowe:)
OdpowiedzUsuńoj moje smaki! muszę koniecznie zrobić!
OdpowiedzUsuńO wow, super kreatywny pomysł :) musiała być pyszna ta rybka :)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie, spróbowałabym :)
OdpowiedzUsuń