Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem



Hej :)) Zrobiłam :)) Chodziły za mną od baaaardzo dawna, ale mi się chyba nie chciało. Ostatnio tak mnie naszło, że już wiem jak smakują. Są bardzo smaczne, nam przypadły do gustu, młodemu również. Ser super pasuje tutaj do kaszy, do tego zeszklona cebulka. Polecam, bo naprawdę pyszne :))


Składniki ciasto:

  • 500 g maki pszennej
  • 1 żółtko
  • ok 2 łyżki oleju
  • woda (mocno ciepła) tyle ile zabierze ciasto
  • sól



Farsz:

  • woreczek kaszy gryczanej (wcześniej ugotowanej)
  • 250 g twarogu
  • 3 większe cebule
  • sól
  • zioła
  • pieprz
  • masło klarowne



Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebule kroimy w drobna kosteczkę, musimy ją zeszklić na masełku. Gotową przestudzoną kaszę dajemy do miski, dodajemy cebulę i rozdrobniony widelcem ser. Doprawiamy solą, ja dodałam troszkę oregano i majeranku, oraz pieprz. Mieszamy. 
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko, olej i wodę. Zagniatamy ciasto. lepimy pierogi. W dużym garnku zagotowujemy wodę, którą solimy. Jak zacznie się gotować wrzucamy delikatnie pierogi. Gotujemy do momentu, aż wypłyną na wierzch. Wyjmujemy, przekładamy na talerze. U mnie podane z cebulką :)



20 komentarzy:

  1. Połączenie idealne ,kocham te pierogi.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jadłam i bardzo lubię. Ale sama jeszcze takich nie robiłam :-)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ciekawe połączenie kaszy i sera.Pierogi wyglądają zachęcająco ;))

    OdpowiedzUsuń
  4. Och, moja babcia takie robi. Są przepyszne! :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Zabieram się za te pierogi, pysznie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. No, nieźle, nieźle. Nawet smacznie, powiedziałabym. Pierogi z kaszą już chodziły mi po głowie, ale nie pomyślałam, żeby zrobić w połączeniu z białym serem. Fajny pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Masz rację, są pyszne :) Odkryłam te pierogi kilka lat temu i od tamtej pory mam do nich słabość, choć wolę, jak ktoś inny je lepi ;))

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne pierogi, bardzo ciekawy farsz :)

    OdpowiedzUsuń
  9. To była zmora mojego dzieciństwa bo nie lubiłam kaszy gryczanej:) A teraz kaszę polubiłam więc i na takie pierożki bym się skusiła :) Zapraszam serdecznie do mnie na KONKURS

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam pierogi, ale takich jeszcze nie jadłam :) może będę miała okazję kiedyś spróbować albo sama zrobię korzystając z Twojego przepisu :)

    OdpowiedzUsuń
  11. są boskie, aleeee.....wiesz od kiedy ja je robię, 3 rok idzie albo niemalże 4-ty ?:D

    OdpowiedzUsuń
  12. Uwielbiam pierogi z kaszą gryczaną. Strasznie dawno ich nie jadłam. Muszę niedługo zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Takiej wersji pierogów nigdy nie próbowałam.

    OdpowiedzUsuń
  14. Ciekawe pierogi. Z takim nadzieniem jeszcze nigdy nie próbowałam :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Dawno już nie robiłam pierogów :)

    OdpowiedzUsuń
  16. takiego połączenia nie znam, ale jak tylko uzupełnią zapas mąki to chętnie zrobię:)

    OdpowiedzUsuń
  17. ciagle się przymierzam by zrobic je z tym farszem! podobnie jak gołabki z kasza.

    OdpowiedzUsuń
  18. Polecam dodać do farszu suszona miętę - pychota !!!

    OdpowiedzUsuń
  19. Z takim farszem nie jadłam. Na pewno zdrowe i apetyczne.
    Pozdrawiam
    Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
    PS: Obserwuję i liczę na rewanż

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger