Pierogi z kaszą gryczaną i białym serem
Hej :)) Zrobiłam :)) Chodziły za mną od baaaardzo dawna, ale mi się chyba nie chciało. Ostatnio tak mnie naszło, że już wiem jak smakują. Są bardzo smaczne, nam przypadły do gustu, młodemu również. Ser super pasuje tutaj do kaszy, do tego zeszklona cebulka. Polecam, bo naprawdę pyszne :))
- 500 g maki pszennej
- 1 żółtko
- ok 2 łyżki oleju
- woda (mocno ciepła) tyle ile zabierze ciasto
- sól
- woreczek kaszy gryczanej (wcześniej ugotowanej)
- 250 g twarogu
- 3 większe cebule
- sól
- zioła
- pieprz
- masło klarowne
Mąkę przesiewamy, dodajemy sól, żółtko, olej i wodę. Zagniatamy ciasto. lepimy pierogi. W dużym garnku zagotowujemy wodę, którą solimy. Jak zacznie się gotować wrzucamy delikatnie pierogi. Gotujemy do momentu, aż wypłyną na wierzch. Wyjmujemy, przekładamy na talerze. U mnie podane z cebulką :)
Połączenie idealne ,kocham te pierogi.
OdpowiedzUsuńJadłam i bardzo lubię. Ale sama jeszcze takich nie robiłam :-)
OdpowiedzUsuńCiekawe połączenie kaszy i sera.Pierogi wyglądają zachęcająco ;))
OdpowiedzUsuńOch, moja babcia takie robi. Są przepyszne! :)
OdpowiedzUsuńZabieram się za te pierogi, pysznie wyglądają ;)
OdpowiedzUsuńNo, nieźle, nieźle. Nawet smacznie, powiedziałabym. Pierogi z kaszą już chodziły mi po głowie, ale nie pomyślałam, żeby zrobić w połączeniu z białym serem. Fajny pomysł :)
OdpowiedzUsuńMasz rację, są pyszne :) Odkryłam te pierogi kilka lat temu i od tamtej pory mam do nich słabość, choć wolę, jak ktoś inny je lepi ;))
OdpowiedzUsuńFajne pierogi, bardzo ciekawy farsz :)
OdpowiedzUsuńTo była zmora mojego dzieciństwa bo nie lubiłam kaszy gryczanej:) A teraz kaszę polubiłam więc i na takie pierożki bym się skusiła :) Zapraszam serdecznie do mnie na KONKURS
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi, ale takich jeszcze nie jadłam :) może będę miała okazję kiedyś spróbować albo sama zrobię korzystając z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńPysznie!!!
OdpowiedzUsuńsą boskie, aleeee.....wiesz od kiedy ja je robię, 3 rok idzie albo niemalże 4-ty ?:D
OdpowiedzUsuńUwielbiam pierogi z kaszą gryczaną. Strasznie dawno ich nie jadłam. Muszę niedługo zrobić :)
OdpowiedzUsuńTakiej wersji pierogów nigdy nie próbowałam.
OdpowiedzUsuńCiekawe pierogi. Z takim nadzieniem jeszcze nigdy nie próbowałam :)
OdpowiedzUsuńDawno już nie robiłam pierogów :)
OdpowiedzUsuńtakiego połączenia nie znam, ale jak tylko uzupełnią zapas mąki to chętnie zrobię:)
OdpowiedzUsuńciagle się przymierzam by zrobic je z tym farszem! podobnie jak gołabki z kasza.
OdpowiedzUsuńPolecam dodać do farszu suszona miętę - pychota !!!
OdpowiedzUsuńZ takim farszem nie jadłam. Na pewno zdrowe i apetyczne.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Zapraszam do mnie: http://karolinakuchmaci.blogspot.com/
PS: Obserwuję i liczę na rewanż
❤