Kruche ciasto z rabarbarem
Hej :)) No w końcu i ja zrobiłam ciacho z rabarbarem ;)) Zrobiłam i wczoraj robiłam drugie, bo moim panom tak smakowało, że zjedli. Młody jadł jak szalony. Myślałam, że mu nie posmakuje, bo może trochę kwaśne, a tu proszę i było tylko mamo zrób jeszcze jeden :)) No powiem Wam, że rabarbar rządzi :)) Miłego dnia :))
Blaszka 23X33 cm
Składniki ciasto kruche:
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 1 szklanka cukru pudru
- 5 jaj
- 200 g masła
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- ewentualnie jogurt naturalny (jak by ciasto się nie kleiło)
Dodatkowo:
- 1 kg rabarbaru
- 3/4 szklanki cukru
Białka oddzielamy od żółtek, które ubijamy z cukrem pudrem. Na stolnicę przesiewamy mąkę, dodajemy do niej proszek do pieczenia i masło. Siekamy je nożem. Następnie dodajemy ubite żółtka z cukrem i zagniatamy ciasto (jak by się nie kleiło to można dodać 1 lub 2 łyżki jogurtu naturalnego). Ciasto dzielimy na 3 części (jedną na spód większą i dwie mniejsze), zawijamy w folię aluminiową i wkładamy do lodówki na jakieś 30 minut. Rabarbar obieramy, kroimy i wrzucamy na patelnię. Posypujemy cukrem i podduszamy jakieś 3 minuty (rabarbar puści sok). Następnie odsączamy na durszlaku. Ubijamy piankę z białek. Wyjmujemy ciasto przeznaczone na spód, rozwałkowujemy i przekładamy na blaszkę wyłożona papierem do pieczenia. Na ciasto wykładamy rabarbar, na rabarbar ścieramy na tarce o grubych oczkach drugą część ciasta. Na ciasto wykładamy wcześniej ubitą pianę z białek i ścieramy również na tarce ostatnie ciasto. Pieczemy w 180 stopniach jakieś 50 minut.
Zdecydowanie rabarbar rządzi, taki kruchy placek jest świetny;)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie :)
OdpowiedzUsuńSlinka mi pociekła na widok tego ciacha:)
OdpowiedzUsuńPo prostu pysznie kusi. Więc nie pytam, tylko wpadam do Ciebie na kawałek :)
OdpowiedzUsuńi ja robilam u siebie wersje z rabarbarem i kruchym ciastem + beza lub budyn :) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńPiekłam takie ciasto z rabarbarem i smakowało mi pomimo posmaku kwaskowatości, ale moim chłopcom trochę brakowało tej wyjątkowej słodyczy. Pozdrawiam:)
OdpowiedzUsuńja już od kilku dni chodziłam rabarbar podglądać, czy się choć trochę czerwony zrobił, wczoraj trochę różu złapał to od razu ciacho zrobiłam:) drożdżowe, ale kruche też na pewno będzie niedługo :)
OdpowiedzUsuńSuper ciacho. U nas bardzo lubimy wszystko co rabarbarowe :-)
OdpowiedzUsuńKlasyka! Takie najlepsze:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!
www.kornikwkuchni.blogspot.com
Zapisuję przepis - wygląda przepysznie!
OdpowiedzUsuńMusi być wspaniałe:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam wypieki z ciasto kruchego, z rabarbarem to pyszności.
OdpowiedzUsuńSmaki dzieciństwa. Pyszności :)
OdpowiedzUsuńJa się nie dziwię Młodemu, sama też bym zajadała z rozkoszą takie ciasto :)
OdpowiedzUsuńŁoj łoj gdzie nie zajrzę tam rabarbarowa rozpusta :) Piękne ciacho :)
OdpowiedzUsuńAle pyszotka.
OdpowiedzUsuńjadłam :) mniam mniam :)) i waśnie znowu jem :D:D:D
OdpowiedzUsuńobłędne :-))) ah ten rabarbar :-)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowite, kruche ciasta to moje ulubione :)
OdpowiedzUsuńU mnie w domu też już zawitało i to kilka razy takie kruche ciasto z rabarbarem :) Wygląda przepysznie i kusząco :)
OdpowiedzUsuńOstatnio gdzie nie spojrzę, tam rabarbar :D
OdpowiedzUsuńSuper ciastko! Wygląda rewelacyjnie! :)
OdpowiedzUsuńz dodatkiem rabarbaru musi być świetne.. <3
OdpowiedzUsuńJest robiłam po raz pierwszy takie zestawienie i jak dla mnie bomba :))
UsuńPysznie wygląda, też nie potrafiłabym się oprzeć takiemu ciastu :)
OdpowiedzUsuńHi ja też :))
UsuńO, a ja ostatnio zastanawiałam się jakie ciasto zrobić z rabarbarem i z braku pomysłu zrobiłam kompot. ;)
OdpowiedzUsuńKompot też robiłam i też dobry :))
UsuńSzarlotka z rabarbarem to mój plan na najbliższy czas! Twoje ciastko wygląda bardzo smacznie :)
OdpowiedzUsuńJa robiłam go już 3 razy tak smakuje wszystkim :))
UsuńNajlepsze ciacho :)
OdpowiedzUsuńTo fakt :))
UsuńCiacho z rabarbarem palce lizać.Czekam na nowe inspiracje.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńJak minie ten koszmarny tydzień to na pewno cos nowego sie pojawi :)))
UsuńZnalazłam bloga dziewczyny z Rzeszowa! Cieszę się tym bardziej, dlatego, że mamy bardzo podobne zainteresowania :) Przepis zapisuje i robię na weekendzie:)
OdpowiedzUsuńRówniez się cieszę i pozdrawiam serdecznie :))
UsuńSuper ciacho :) mikser Cie promuje w 'tygodniowce' :)
OdpowiedzUsuńtermoobieg czy bez ?
OdpowiedzUsuńbez ;)
UsuńZrobiłam :) jest boskie, jeśli pozwolisz zamieszcze na blogu.
OdpowiedzUsuńOczywiście :))
Usuń
OdpowiedzUsuńDopisuję się do grona miłośników rabarbaru - super :-)
Witam. Jakie wymiary blaszki ? Pozdrawiam, Justyna :-)
OdpowiedzUsuńktos gdzies poda wymiar tej blachy ? prosze puki mam piekny rabarbar w ogrodzie :)
OdpowiedzUsuń