Francuskie rogaliki z warzywami i szynką



Hej :) Wiosna he, he :) Pięknie świeci słońce, ciepło, gdzie ta zima :) Powiem szczerze, że mnie taka pogoda nie przeszkadza, ale mój młody za śniegiem jęczy bidula :(. No niestety do tej pory to się nie było nim kiedy nacieszyć. U mnie dziś rogaliki takie kolacjowe z szynką, brokułem, marchewka, cukinia, oliwki takie tam. Coś na szybko, a że ciasto francuskie bardzo lubimy i często leży w lodówce na wypadek braku czasu i potrzeby zrobienia właśnie czegoś na szybko to tym razem w formie rogalików właśnie :)


Składniki:

  • ciasto francuskie
  • kawałek brokuła
  • cebula czerwona
  • marchewka
  • 1 ząbek czosnku
  • 1/2 małej cukinii
  • oliwki czarne
  • szynka w plasterkach
  • jajko do posmarowania ciasta



Z ciasta wykroiłam trójkąty (wielkość wedle uznania), na każdy położyłam szynkę pokrojoną w paseczki, oliwkę, kilka piórek cebuli, troszkę czosnku przepuszczonego przez praskę, plasterek lub dwa marchewki, plasterek cukinii. Zwinęłam rogalika i górę posmarowałam roztrzepanym jajkiem. Tak po kolei robiłam z kolejnymi porcjami. Rogaliki ułożyłam na dużej blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 200 stopniach jakieś 20-25 minut.




26 komentarzy:

  1. no to ja poproszę o dostawę świeżych rogalików! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Może jeszcze spadnie troszkę śniegu :) a rogaliki wyglądają pysznie! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. A ciągnie mnie ostatnio do ciasta francuskiego na wytrawnie :)

    OdpowiedzUsuń
  4. O, takie nadzienie jest przepyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale narobiłaś mi smaku - teraz musisz mi wysłać je pocztą ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Pysznie wyglądają. Ja ostatnio robiłam ciasto francuskie z parówkami co bardzo smakowało mojemu synkowi niejadkowi może ten pomysł też mu przypadnie do gustu :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ach, kto nie lubi ciasta francuskiego. :) Świetna kolacja!

    OdpowiedzUsuń
  8. Super rogaliki, pysznie wyglądają. Będą fajnie smakować na obiad lub na drugie śniadanie :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Podrzuć mi parę na kolację :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Ja nawet bardziej lubię ciasto francuskie w wersji wytrawnej, pyszna propozycja! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ciasto francuskie bez względu czy z nadzieniem słodkim, czy pikantnym zawsze dobrze smakuje:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Idealne danie jako szybka przekąska, znakomicie sprawdzi się też na śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Będę się powtarzać ale....medal dla tego co wymyślił ciasto francuskie i dzięki niemu możemy jadać takie rarytasy :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Oooo, pysznie wyglądają :) spróbuję wyczarować takie u siebie :)

    OdpowiedzUsuń
  15. heheh, zupełnie jak u nas, ciasto leży i czeka....dopiero co jedliśmy podobne:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Ty to wiesz co dobre! :) takie rogaliki do mnie trafiają w 100 % :)

    OdpowiedzUsuń
  17. super, zamiast na słodko to na słono, świetnie się prezentują :-)

    OdpowiedzUsuń
  18. ta kombinacja warzyw to świetna opcja

    OdpowiedzUsuń
  19. O, przypomniałaś mi o istnieniu francuskiego ciasta, też zrobię takie rogale :))

    OdpowiedzUsuń
  20. uwielbiam to połączenie! mmm.. najlepsze :) chrupiące ciacho, kolorowe warzywa.. :) cud, miód, malina!

    OdpowiedzUsuń
  21. No cóż, świetnie wyglądają ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. Cudna przekąska na każdą imprezę :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Pysznie na tym Twoim blogu :) ciesze sie, ze tu trafiłam. Z pewnoscia zrobie te rogaliki w najbliższych dniach. Ciekawe jak bedą smakowały, gdy dodam fetę? Próbowałaś?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger