Ciasto kakaowe z lekką pianką :)
Hej :) Mam dla Was dzisiaj przepis na ciasto kakaowe z lekką pianką z dodatkiem Nestea cytrynowej, kawałkami brzoskwiń i gorzkiej czekolady. Tak mnie naszło, na takie właśnie ;)) Jest szybkie, mało pracochłonne i smaczne :)) Receptura potrawy została skomponowana specjalnie do Nestea. Blaszka 24x34 cm
Składniki na biszkopt:
- 5 dużych jajek
- 1 szklanka cukru
- 1 łyżeczka octu
- 5 łyżek kakao
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- szczypta soli
Białka oddzielamy od żółtek, dodajemy do nich szczyptę soli i miksujemy. Jak białka będą ubite, dodajemy cukier i łyżeczkę octu, dodajemy stopniowo po jednym żółtku i cały czas miksujemy. W misce mieszamy mąkę, kakao i proszek do pieczenia stopniowo wsypujemy do reszty. Blaszkę smarujemy masłem lub margaryną i posypujemy mąką. Gotowe ciasto przelewamy do blaszki i pieczemy w 180 stopniach około 25 - 30 minut do tzw."suchego patyczka". Po upieczeniu odstawiamy do wystudzenia.
Składniki na piankę:
- 350 ml śmietany kremówki
- 2 serki mascarpone (250 g)
- 4 łyżeczki żelatyny
- 150 ml nestea cytrynowej
- 3 łyżki cukru pudru - można więcej
Dodatkowo:
- 1 1/2 puszki brzoskwiń
- 1 gorzka czekolada
- 2 łyżeczki żelatyny
Żelatynę rozpuszczamy w gorącej wodzie i odstawiamy do przestygnięcia. Śmietanę ubijamy, jak będzie ubita dodajemy serki mascarpone, cukier puder, nestea i żelatynę. Ja na chwilę wstawiłam do lodówki, żeby masa troszkę mi się zastygła. W międzyczasie pokroiłam w kostkę brzoskwinie (część zostawiłam do zmiksowania) i czekoladę. Dodałam do masy i wyłożyłam masę na ciasto. Drugą część brzoskwiń zmiksowałam w blenderze, dodałam rozpuszczoną i przestudzoną żelatynę. Całość wylałam na piankę. Ciasto wstawiamy na całą noc do lodówki.
Pięknie w barwach jesieni, bardzo mi się podoba. :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciastko, jak chmurka. Fajnie zrobiłaś, że polałaś cytrynową galaretką To jeszcze bardziej dodało lekkości :)
OdpowiedzUsuńW przepisie nie ma mowy o galaretce cytrynowej
UsuńNie ma galaretki, na górze są zmiksowane brzoskwinie z dodatkiem żelatyny
UsuńTakie ciacha to ja mogłabym jeść bez końca :) wygląda super i na pewno też tak smakuje :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciasto, bardzo mi się podoba, poczęstuję się kawałkiem ;)
OdpowiedzUsuńo mamo.. pysznie <3
OdpowiedzUsuńJejku, po co ja tu wchodziłam tak wieczorem, kiedy już nie powinnam patrzeć na takie pyszności, bo w brzuchu burczy :(
OdpowiedzUsuńBardzo ciekawe ciacho, pysznie wygląda :-) mniam :-)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie! Wpraszam się na kawałek ;)
OdpowiedzUsuńpysznie wygląda:) chętnie bym spróbowała:)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się wyśmienicie :) a i myślę, że podobnie smakuje ;););)
OdpowiedzUsuńJakie fajne ciasto :)
OdpowiedzUsuńfajne ciacho, myślę, że obroni się na rodzinnych imprezach :-))
OdpowiedzUsuńno bardzo bardzo smaczny placuszek :) połączenie składników idealne !
OdpowiedzUsuńz nesta jeszcze nie próbowałam :)
Witam ile wody do rozpuszczenia żelatyny jeśli chodzi o składniki na piankę ile wody do żelatyny jeśli chodzi o dodatkowo
OdpowiedzUsuńDo pianki niepełna szklanka, a do reszty połowa
UsuńDziękuje bardzo za odp.
UsuńWygląda tak wesoło i pyszniutko :))
OdpowiedzUsuńLekkie, a zarazem pięknie prezentujące się ciacho :)
OdpowiedzUsuńFajniusie:)muszę nadrobić zaległości w pieczeniu ciast:)
OdpowiedzUsuńUwielbiam ciasta z pianką:) Twoje wygląda przepysznie, aż zgłodniałam.
OdpowiedzUsuńIle serka mascarpone
OdpowiedzUsuń2x250 g
UsuńPyszne ciasto , coś nowego.
OdpowiedzUsuńCiekawe smaki i ich połączenie :) Wygląda super :)
OdpowiedzUsuń