Ciasto ze śliwkami dokładnie zważone wg Ewy Wachowicz
Hej :) W końcu trochę chłodniej :) Jak dla mnie idealnie, ale od jutra znowu ma być gorąco. Dzisiaj podaję przepis na pyszne ciasto Ewy Wachowicz. Nazywa się dokładnie zważone, bo ważymy jajka całe w skorupkach i potem tyle ile one ważą dajemy mąki, cukru, masła itd. Ciasto jest proste, szybkie i bardzo smaczne. Blaszka 24x34. Polecam :)
Inspiracja: tutaj
Składniki:
- 6 jajek ( ja dałam L)
- tyle ile ważą jajka masła
- tyle ile ważą jajka mąki
- tyle ile ważą jajka cukru
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka otarta z 1 cytryny
- śliwki
Jajka ważymy wraz ze skorupkami. U mnie ważyły 40 dkg. Później odważyłam tyle samo (czyli 40 dkg) mąki, masła i cukru.
Miękkie masło utarłam na białą, puszystą masę razem z cukrem. Dodałam startą skórkę z jednej cytryny. Mąkę zmieszałam z proszkiem do pieczenia. Do utartego masła wbijamy 1 jajko i dodajemy trochę mąki - ucieramy. Tak postępujemy aż do wyczerpania składników.
Śliwki przekroiłam na pół, wyjęłam pestki. Ciasto przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia, wyrównujemy. Na cieście poukładałam śliwki, skórką do dołu. Ja dałam dość gęsto bo lubię w cieście dużo śliwek. Pieczemy około 40-45 minut w 180 stopniach. Do tzw. suchego patyczka. Po ostudzeniu można posypać cukrem pudrem :))
Piękne to ciasto:) Fajny pomysł z tym ważeniem.:)
OdpowiedzUsuńależ smakowicie wygląda ! :)
OdpowiedzUsuńCiekawe z tym ważeniem, proste i smakowite ciacho :) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuńnie masz daleko - przynoś nam tu!! :D
OdpowiedzUsuńPrzyszła pora na śliwki:) Koniecznie muszę spróbować to ciasto!
OdpowiedzUsuńPyszne ,bardzo apetyczne.
OdpowiedzUsuńJak dla mnie jest SUPER!
OdpowiedzUsuńoj, oj.. ze śliwkami- i like it! :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam śliwki a więc dla mnie rewelacja :)
OdpowiedzUsuńWłaśnie przed chwilką wyciągnęłam jeszcze gorącą blachę z piekarnika! Jogurtowe ciasto ze śliwkami i kruszonką;)
OdpowiedzUsuńBardzo smakowity wypiek, pierwszy raz spotykam się z takim odmierzaniem składników ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy sposób, będę musiała wypróbować, bo tak ciasta nigdy nie piekłam :)
OdpowiedzUsuńCiasta owocowe królują teraz. Widzę, że u Ciebie królują śliwki. Pyszne ciasto. Pięknie wygląda. A z ważeniem to ciekawy sposób. Spróbuję :)
OdpowiedzUsuńsmakowite ciacho!:) muszę coś ze śliwkami zrobić :D
OdpowiedzUsuńRobiłem kiedyś podobne, było świetne :)
OdpowiedzUsuńWygląda przepieknie, az chce się zjeść
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasto!
OdpowiedzUsuńBardzo pyszne ciasto, łatwe w przygotowaniu. Robiłam już je nie raz i zawsze jest idealne.
OdpowiedzUsuńMam mniejszą blaszkę więc robię na 4 jajka i ważę wszystkie składniki wg wagi jajek - tylko cukru daję mniej. PYCHOTKA
Ale pychotka!
OdpowiedzUsuń