Sernik składany


Przepis na sernik pochodzi z książki "103 ciasta Siostry Anastazji". Robiła go jakiś czas temu moja mama. Jest przepyszny, mnie zachwycił smakiem. Trochę roboty przy nim jest, ale warto. Połączenie biszkoptu orzechowego z dwoma warstwami sera, jedna z dodatkiem kakao i do tego masa również z orzechami. Pyszności :) Blaszka 33x23, może być większa, bo ciasto wychodzi wysokie. Ciasto jest tez dosyć drogie.

Składniki ciasto orzechowe:
  • 5 jaj
  • 10 dkg mąki pszennej
  • 20 dkg cukru
  • 5 dkg orzechów włoskich zmielonych
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Białka ubić na sztywna pianę. Dodawać stopniowo do ubitych cukier i żółtka. Następnie dodajemy resztę składników, lekko mieszamy. Pieczemy w 180 stopniach jakieś 30 - 40 minut. Po upieczeniu dzielimy na 2 części.

Składniki ser I
  • 60 dkg sera
  • 30 dkg cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 6 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dkg margaryny

Margarynę ucieramy z cukrem i zmielonym serem, dodajemy po 1 żółtku i ucieramy. Ubijamy piane z białek, którą po ubiciu dodajemy do sera. Następnie dajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i lekko mieszamy. Pieczemy w temp. 160-180stopni przez 60 minut.

Składniki ser II:
  • 60 dkg sera
  • 30 dkg cukru pudru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 6 jaj
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 15 dkg margaryny
  • 2 łyżki kakao

Ser II przygotowujemy tak samo jak pierwszy z ta różnicą, że dodajemy kakao. 

Masa:
  • 20 dkg orzechów włoskich
  • 1 szklanka mleka
  • 3 jajka
  • 20 dkg cukru
  • 1 kostka masła lub margaryny

Orzechy drobno mielimy, sparzamy w szklance gorącego mleka. Jajka ubijamy z cukrem na parze, ucieramy kostkę masła, dodajmy ubite jajka, przestudzone orzechy i całość ucieramy. 

Przełożenie ciasta: ciasto - masa - ser II - masa - ciasto - masa - ser I - polewa


18 komentarzy:

  1. Faktycznie jest przy nim trochę pracy, ale wygląda obłędnie, na pewno kiedyś wypróbuję Twój przepis :)
    Zapraszam do mnie: http://magiczneslowaa.blogspot.com/

    Pozdrawiam
    Kasia

    OdpowiedzUsuń
  2. super pomysł! :)
    Dla mnie bomba, szczególnie na upalne dni :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawy... Muszę spróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wygląda :) Chociaż pracowity, ale warto :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Rewelacyjny, nic dodać nic ująć.

    OdpowiedzUsuń
  6. taki sernik jest idealny by zrobić dla wyjątkowej osoby na wyjątkową okazję :)

    OdpowiedzUsuń
  7. ech, żeby tak człowiek miał czas, cierpliwość i talent do ciast, to jadę z tym światem....a tak, SE popatrzę;p

    OdpowiedzUsuń
  8. woow! wygląda po prostu świetnie! pycha!

    OdpowiedzUsuń
  9. Jak by mi go ktoś upiekł ,to czemu nie?

    OdpowiedzUsuń
  10. Mmmmm...wygląda bosko....dostanę kawałeczek?;)

    OdpowiedzUsuń
  11. na czym piec ser by się nie przypalił?

    OdpowiedzUsuń
  12. Kocham takie warstwowe ciasta, cudo!

    OdpowiedzUsuń
  13. Fajny przepis w najbliższym czasie wypróbuję

    OdpowiedzUsuń
  14. Fajny przepis w najbliższym czasie wypróbuję!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger