Truskawkowo - nutellowy torcik na zimno



Hej :)) Ostatnio pisałam Wam, że w Dzień dziecka robiłam deser truskawkowo - nutellowy i torcik na zimno. Torcik miał wyglądać trochę inaczej, ale zabrakło mi czasu na dopieszczenie go. Warstwa z truskawkami jest z dodatkiem serka homogenizowanego i galaretki, a warstwa z kremem nutella jest z dodatkiem serka mascarpone. Spód biszkopty okrągłe. Wyszedł smaczny i lekki torcik :)

Składniki warstwa truskawkowa:
  • 300 ml śmietany 30%
  • 350 g serka homogenizowanego waniliowego
  • 1 galaretka truskawkowa
  • truskawki ( u mnie około 300 -400g)

Składniki warstwa nutellowa:
  • 300 ml śmietany 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • nutella ( u mnie 3 łyżki)
  • 1 łyżka rozpuszczonej żelatyny

Dodatkowo:
  • biszkopty okrągłe

Na spód tortownicy układamy biszkopty. Galaretkę rozpuszczamy w 200 ml wrzątku, odstawiamy do wystudzenia. Śmietanę ubijamy, jak będzie ubita, dodajemy serek, zmiksowane wcześniej truskawki i ostudzaną galaretkę. Ja na chwilę wstawiłam wszystko jeszcze do lodówki i jak zaczęło gęstnieć wyłożyłam na biszkopty. Włożyłam na jakieś 30 minut do lodówki.
Do kolejnej warstwy śmietanę również ubiłam, do ubitej dodałam serek mascarpone, nutellę i na końcu rozpuszczoną żelatynę. Całość wyłożyłam na warstwę truskawkową. Wstawiłam do lodówki na kilka godzin.


10 komentarzy:

  1. Wow, genialny torcik, moje ulubione smaki! :))

    OdpowiedzUsuń
  2. jaki fajny;)
    często pokazujesz ciasta, o których nawet nie słyszałam, pewnie wynika to z faktu, że nie udzielam się w tym temacie za bardzooo, ale zawsze wiem, że jakby CO, mogę jakieś u Ciebie znaleźć;)

    OdpowiedzUsuń
  3. Napewno jest pyszny i bardzo delikatny w smaku:)na taki wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Składniki tortu już wskazują na to, że jest pyszny i delikatny. A zdjęcia pokazują, że jest ładny, kolorowy i... szkoda, że mnie nie było, kiedy ten torcik był... :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Łał jakie łakocie.....piękne apetyczne. Muszę i ja sobie coś skrobnąć na weekend.

    OdpowiedzUsuń
  6. Bardzo lubię takie delikatne ciacha ,pyszne.

    OdpowiedzUsuń
  7. Musiał smakować rewelacyjnie! Pysznie skomponowane smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Fajne połączenie, mniam :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Mniam, bardzo smakowite połączenie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Bardzo dobrze wygląda :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger