Polędwiczki wieprzowe po mojemu ;))
Witajcie :)) Ale mam leniwy dzień, wstawać mi się w ogóle nie chciało. Czasem tak mam, że spałabym do południa jak by się dało he. U mnie dzisiaj polędwiczki wieprzowe z ryżem Britta, takie po mojemu smażone z dodatkiem wina, musztardy francuskiej i miodu. Do tego por, papryka, jabłko, kukurydza i czerwona cebula. Wszystko zniknęło więc chyba dobre było he he :))
Składniki:
- polędwiczki wieprzowe (u mnie jedna większa)
- 100 ml czerwonego półwytrawnego wina
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej
- 2 łyżki miodu
- kawałek pora
- 1 większe jabłko
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 cebula czerwona
- kukurydza
- suszone pomidory z bazylią i czosnkiem
- sól
- olej kokosowy do smażenia
- ryż brązowy Britta
- ser mozzarella do posypania ( nie musi być)
Polędwiczki pokroić na porcje, troszkę rozbić i podsmażyć na oleju. Pora, paprykę i cebule pokroić i wrzucić do polędwiczek. Wlać wino. Jabłko pokroić w ćwiartki i również dorzucić do reszty. Dusić na małym ogniu. Jak mięso i warzywa będą miękkie dodajemy musztardę, miód i kukurydzę. Dokładnie mieszamy. W międzyczasie gotujemy ryż. Polędwiczki z warzywami doprawiamy do smaku i podajemy z ryżem. Posypujemy mozzarellą.
Po mojemu też,bardzo fajny przepis:)
OdpowiedzUsuńKolejna fantastyczna propozycja obiadowa w Twoim wykonaniu :)
OdpowiedzUsuńnie miałam okazji jeść polędwiczek, aż żałuję! :(
OdpowiedzUsuńpysznie podane, z kukurydzą-boskość ;)
Musiało być dobre ,super przepis.
OdpowiedzUsuńpo mojemu też;))))
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis, bardzo lubię polędwiczki :) Ciekawa jestem połączenia polędwiczki z kukurydzą, koniecznie wypróbuję.
OdpowiedzUsuń