Mini pączusie na serkach homogenizowanych :))
Hej :)) Jak tam dużo u Was śniegu ?? U mnie na razie delikatnie :)) Ostatnio na bogach szaleństwo z pączkami i faworkami. My też postanowiliśmy wypróbować nowy przepis na mini pączusie. Przepis bardzo fajny, bo z serkami homogenizowanymi, bez drożdży. Robi się je bardzo szybko i są naprawdę bardzo smaczne :)) Pączki można nadziewać konfiturą, ale nam bardzo smakowały bez niczego :) Wyszło około 40 sztuk, robiliśmy z podwójnej porcji :) Miłego dnia Wam życzę :))
Źródło: tutaj
Składniki:
- 600 g maki pszennej
- 400 g serka homogenizowanego (u mnie waniliowy)
- 200g gęstej śmietany
- 5 łyżek cukru
- 2 jajka
- 1,5 łyżeczki sody
- otarta skórka z 1 cytryny
- 1 litr oleju rzepakowego do smażenia
- cukier puder do posypania
Mąkę przesiać, dodać cukier i sodę, wymieszać. Dodać śmietanę, serek waniliowy i jajka. Wyrobić miękkie ciasto. Ciasto troszkę jest klejące, ale wtedy trzeba troszkę podsypać mąką. Odrywamy kawałeczki ciasta i formujemy małe kuleczki (kuleczki podczas pieczenia nam troszkę urosną) Smażymy na dobrze rozgrzanym oleju (najlepiej na wolnym ogniu). Po usmażeniu odsączyć na ręczniku papierowym. Pączki po ostudzeniu można nadziewać konfiturą za pomocą szprycy.
mmm... pączusiowo :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam! Są fantastyczne!
OdpowiedzUsuńDobrze że mini, bo można zjeść więcej i mieć mniejsze wyrzuty sumienia :)
OdpowiedzUsuńŚliczne i pysznie,sama nie robiłam,ale jadłam:)
OdpowiedzUsuńMoje ukochane pączusie :) Normalne pączki jem w ilości 1 i basta, a tych mogę wciągnąć kilkanaście :))
OdpowiedzUsuńTo tak jak ja :))
Usuńpyszności:) śliczne, nic tylko brać i się zajadać:)
OdpowiedzUsuńPyszne maleństwa.
OdpowiedzUsuńRobiłam je rok temu, teraz planuje powtórkę :) U mnie niestety też mało śniegu...
OdpowiedzUsuńte mini cudeńka uwielbiam:D za to z nadzieniem i lukrem już nie:P
OdpowiedzUsuń