Konkurs z marką Halina :)
Witajcie :) Zapraszam Was na konkurs :) Tym razem z marka Halina. Jest to marka dostępna na polskim rynku od 1997 roku. Wszystkie produkty wytwarzane z tym logo są wytwarzane z najlepszych gatunków płatków, ryżu, kasz i nasion strączkowych. Produktem wiodącym w konkursie będą płatki owsiane błyskawiczne.
Płatki owsiane błyskawiczne Halina są bogatym źródłem błonnika i białka, zawierają też duże ilości potasu i magnezu. Produkowane są z najwyższej jakości owsa, są miękkie i delikatne i naturalne w smaku. Świetnie nadają się do zrobienia pysznego śniadania, koktajlu, czy deseru.
Zasady konkursu:
1. Podajcie przepis na danie (śniadanie, obiad, deser itd.) z udziałem płatków owsianych błyskawicznych Halina
2. Proszę podpisać się pod przepisem
3. Jedna osoba może przesłać jedną propozycję
4. Konkurs trwa od dzisiaj tj. 18.11.2013 do 24.11.2013 do godziny 24:00
5. Zwycięzców ogłoszę w ciągu 2 dni od daty zakończenia konkursu
6. Nagrody wysyła pocztą sponsor marka Halina
W konkursie do wygrania jest 4 zestawy w skład których wchodzą produkty marki Halina tj:
- Ryż Gold Parboiled Halina
- Ryż do Risotto Arborio Halina
- Ryż Brązowy Halina
- Płatki Owsiane Zwykłe Halina
- Płatki Owsiane Błyskawiczne Halina
Zapraszam serdecznie do konkursu :))
Jeśli dostanę u siebie produkt to się dołączę do zabawy. Miłego dnia.:)
OdpowiedzUsuńWszystko pyszne i zdrowe, może coś wymyślę :)
OdpowiedzUsuńCiasteczka owsiane
OdpowiedzUsuń200 g płatków owsianych błyskawicznych Halina
150 g masła
100 g cukru brązowego
50 g cukru pudru
10 g cukru waniliowego
1 jajko
200 g mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
100 g żurawiny
50 g rodzynek
100 g orzechów włoskich
Masło zmiksować z cukrem brązowym, waniliowym, pudrem i jajkiem. Sparzyć rodzynki. Orzechy włoskie drobno posiekać. Masło połączyć z mąką przesianą z proszkiem do pieczenia, płatkami owsianymi błyskawicznymi Halina, żurawiną, rodzynkami i orzechami. Ciasto wyrabiać ręką. Zrobić kulki, lekko spłaszczyć. Piec w temperaturze 160 stopni 15-20 minut.
Klaudia Pabianek, http://kociolek-pysznosci.blog.pl/
Afrykański chleb owsiano-bananowy:
OdpowiedzUsuńSkładniki:
*1 szklanka płatków owsianych błyskawicznych Halina,
*1 i 1/4 szklanki mąki pełnoziarnistej,
*pół łyżeczki sody oczyszczonej,
*pół łyżeczki proszku do pieczenia,
*3 łyżki oleju rzepakowego,
*jajko,
*2 białka z jajek,
*Stevia,
*3 duże banany.
Przepis:
W dużym naczyniu zmieszaj razem wszystkie suche składniki. Dodaj olej i jajka.
W mniejszym naczyniu rozdrobnij banany widelcem,dodaj płatki owsiane i wszystko razem zmiksuj.
Połącz wszystkie składniki i dokładnie wymieszaj. Piekarnik nagrzej do 180 stopni.
Na blaszkę daj papier do pieczenia,wlej masę do formy i piecz ok.45-55 minut w 180 stopniach.
Martyna
Ciasto owsiano-karobowe z awokado
OdpowiedzUsuńSkładniki:
-105g bardzo dojrzałego awokado
-50g płatków błyskawicznych owsianych Halina
-2 łyżeczki karobu
-2 łyżeczki syropu z agawy
-szczypta soli
Wykonanie:
Płatki owsiane zalać na 10-15minut wrzątkiem.
Awokado obrać, zblenderować i wymieszać z płatkami owsianymi.
Dodać do miseczki karob, sól i syrop z agawy. Wymieszać.
Przełożyć do kokilki, można udekorować żurawiną, rodzynkami..
Piec w nagrzanym do 100 stopni piekarniku, ok 30minut.
Jeść ciepłe, nie gorące!
Link do zdjęć: http://kuchniasmakoszy.blogspot.com/2013/11/nowe-smaki-nowe-rozmowy-czyli-wspolna.html
Karolina Żelasko
Powodzenia innym! :D
Przepis na naprawdę pyszne ciastka owsiane :)
OdpowiedzUsuńSkładniki :
150g mąki pszennej
200g masła
120g cukru
jajko
szczypta soli
1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
200g błyskawicznych płatków owsianych Halina
Dodatki
20g ziaren słonecznika
20g pestek dyni
40g rodzynek
Do miski wrzucamy mąkę, masło, cukier, jajko, szczyptę soli, proszek do pieczenia i sodę. Całość przez chwilę ugniatamy. Następnie dodajemy płatki owsiane, słonecznik, rodzynki, pestki dyni i zagniatamy aż wszystko się połączy. Z masy tworzymy małe kuleczki i rozpłaszczamy je. Ciastka układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia (w dużych odstępach) i pieczmy w piekarniku rozgrzanym do 180st C przez ok.15 minut. Ciastka pozostawiamy do ostygnięcia na blaszce.
U mnie znajdziesz również zdjęcia ciastek http://aleglodomorek.blogspot.com/2013/11/ciastka-owsiane-z-rodzynkami.html
Pozdrawiam,
Alicja - Aleglodomorek
Tort owsiany z owocami
OdpowiedzUsuńSkładniki:
250 g płatków owsianych błyskawicznych Halina
200 g brązowego cukru
100 g masła
2 jajka
3 łyżki mąki
3,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sok i skórka z połowy cytryny
3 łyżki wódki
1 olejek migdałowy
szczypta soli
W osobnym naczyniu wymieszać płatki owsiane z proszkiem do pieczenia, odstawić.
Miękkie masło, jajka i cukier utrzeć mikserem, aż powstanie gładka i jednolita masa. Nie przerywając miksowania, dodać mąkę, wódkę, sok i skórkę z cytryny, szczyptę soli i olejek migdałowy, a następnie płatki owsiane z proszkiem do pieczenia, nadal ucierając.
Dno tortownicy o średnicy 24cm wyłożyć papierem do pieczenia, a boki posmarować masłem. Ciasto przelać do formy i piec w temperaturze 175 stopni przez 45 minut. Wystudzić.
Polewa czekoladowa:
100 g gorzkiej czekolady (minimum 60% kakao)
odrobina mleka
jeżyny, truskawki brzoskwinie (lub inne owoce)
Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej z odrobiną mleka. Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową, dowolnie przyozdobić owocami. Smacznego :)
dobra, postaram się wyrobić;D
OdpowiedzUsuńPłatki owsiane na gęsto:
OdpowiedzUsuń50 g płatków owsianych
szklanka wody
drobno posiekana natka pietruszka lub koperek
sól
Płatki wsypać do wrzącej, osolonej wody. Mieszając, doprowadzić do wrzenia. Potem gotować je na małym ogniu przez 15 minut i często mieszać. Następnie przykryty rondel z płatkami wstawić do naczynia z wrzącą wodą lub ustawić w lekko nagrzanym piekarniku, pozostawić tam na ok. 15 minut.
Posypać płatki posiekaną zieleniną. Podawać z sosem lub duszonym mięsem.
Ania Ł. - anulka713@buziaczek.pl
PYSZNE BABECZKI ŚNIADANIOWE. Słodkie ale bez cukru :-)
OdpowiedzUsuńSkładniki:
1/2 szklanki oleju
1 jajko
4 łyżki miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1/3 szklanka mąki
2/3 szklanki kaszy manny
1 i 1/3 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki rodzynek
1/3 szklanki otrąb pszennych
2/3 dużego jabłka
Wykonanie:
W dużej misce mieszamy olej, jajko, miód, sól, cynamon. Następnie wsypujemy mąkę, kaszkę manną, płatki, otręby, rodzynki i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy starte na tarce ( na dużych oczkach) jabłko.
Ciasto przekładamy do foremek mufinkowych wyłożonych papierkami lub sylikonowych (u mnie wyszło ciasta na 13 babeczek.
Pieczemy w temp. 170*C około 20-25 minut, najlepiej piec do uzyskania złotego koloru.
Smacznego
Pozdrawiam
Camelia_)
Miałam jakieś problemy przez wyszukiwrkę, z której korzystam i dlatego dodałam przez pomyłkę ten sam przepis dwa razy.
UsuńJeżeli chodzi o składnik główny to 1 i 1/3 szklanki płatków owsianych błyskawicznych Halina.
OdpowiedzUsuńPYSZNE BABECZKI ŚNIADANIOWE
Słodkie a bez cukru
Składniki:
1/2 szklanki oleju
1 jajko
4 łyżki miodu
1/2 łyżeczki cynamonu
szczypta soli
1/3 szklanki mąki
2/3 szklanki kaszy manny
1 i 1/3 szklanki płatków owsianych
1/2 szklanki rodzynek
1/3 szklanki otręb pszennych
2/3 dużego jabłka
Wykonanie:
W dużej misce mieszamy olej, jajko, miód, sól, cynamon. Następnie wsypujemy mąkę, kaszkę, płatki, otręby, rodzynki i mieszamy do momentu uzyskania jednolitej masy. Na końcu dodajemy starte na tarce ( na dużych oczkach) jabłko.
Ciasto przekładamy do foremek mufinkowych wyłożonych papierkami lub sylikonowych (u mnie wyszło ciasta na 13 babeczek.
Pieczemy w temp. 170*C około 20-25 minut, najlepiej piec do uzyskania złotego koloru.
Smacznego
Pozdrawiam Camelia_)
ZASTRZYK ENERGII NA ŚNIADANIE, CZYLI PYSZNA OWSIANKA
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 1/2 szklanki płatków błyskawicznych Halina
- 1/3 szklanki płatków migdałowych
- po garści rodzynek, suszonych śliwek i moreli
- 1/2 banana
- 10 dag truskawek
- 3- 4 łyżki płynnego miodu
- kostka gorzkiej czekolady
Przygotowanie:
Płatki błyskawiczne polewam miodem i zalewam gorącym mlekiem. Płatki migdałowe krótko prażę na suchej patelni, aż do zarumienienia. Morele, śliwki i rodzynki zalewam wrzątkiem i moczę ok. 10 minut. Osączam morele i śliwki i kroję je w kostkę. Truskawki myję, usuwam szypułki. Banana obieram i tnę w plasterki. Płatki, suszone owoce, truskawki i banany nakładam do miseczek. Na wierzch posypuję posiekaną kostką gorzkiej czekolady.
karolina2701@onet.eu
Słoiczek po maśle orzechowym prawie pusto... Ciężko już cokolwiek wygrzebać, a szkoda tak po prostu wyrzucić słój z resztkami tego smakołyku... Dla mnie to już nie jest żadnym problemem, odkąd poznałam patent na słoiczkową owsiankę. By następnego ranka cieszyć się wspaniałym, pożywnym śniadaniem potrzeba:
OdpowiedzUsuń- słoik z resztkami masła orzechowego
- błyskawiczne płatki owsiane Halina (ilość dowolna, u mnie są to 4 łyżki)
- gorące mleko (u mnie jest to mleko pomieszane z wodą w proporcjach 1:1)
- banan
Płatki wsypuję do słoiczka, następnie wlewam gorące mleko-wodę. Banana kroję w grubą kostkę i wrzucam do reszty składników. Zakręcam słoik, potrząsam i... Odstawiam, odliczając godziny do śniadania. Smacznego! :)
Jeden, dwa, trzy, cztery,
OdpowiedzUsuńZ płatkami owsianym w kuchni – to rarytas jak z wyższej sfery.
Ciastka z m.in płatkami owsianymi by się wyczarowało
Ohh ależ przyjemność w ustach by się miało.
Najpierw składniki podam,
A później jakże łatwe i szybkie przygotowanie dodam.
- 200 g masła roztopionego
- 70 g cukru brązowego
- 1 szklanka musli z orzechami
- 1 szklanka z błyskawicznymi Halina owsianymi płatkami
- pół szklanki migdałów i tyle samo mąki,
- 1 łyżka miodu i roztrzepane jaj- by zapobiec rozłąki.
- ¼ łyżeczki proszku do pieczenia,
- I tyle samo sody oczyszczonej – nie od niechcenia.
Jeśli chodzi i przygotowanie,
To idzie gładko niesłychanie.
Mieszam dokładnie wszystkie składniki wyżej wymienione,
Kulki o wielkości orzecha włoskiego są moimi dłońmi robione.
Kładę na blasze z kilku centymetrowymi odstępami,
Spłaszczam je delikatnie łyżkami.
Następnie piekarnik się ze snu budzi,
Przez ok. 15 minut się nie nudzi.
Gdyż w temp. 180 st. Pieczone są te ciasteczka,
Do skosztowania pozostaje już tylko chwileczka.
Na koniec nie pozostaje mi nic innego,
Jak po prostu życzyć Smacznego !
alice139@interia.pl
Ekspresowe ciasteczka Halinowe:
OdpowiedzUsuń3 szklanki płatków owsianych Halina - i już się cieszy moja rodzina, dodaję do nich 5 łyżek masła orzechowego, najlepiej smakowitego :)
Pół kostki masła, 3 łyżki kakao i 150 g mleka skondensowanego niesłodzonego i 1,5 szklanki cukru zagotowuję w średniej wielkości garnku.
Wsypuję do garnka pyszne płatki z masłem orzechowym, formuję kulki i układam na folii lub papierze papierowym.
Powinno czekać się do ostygnięcia, ale moja rodzina nie może doczekać się rozpoczęcia ;)
Bagietki z miodem i płatkami owsianymi
OdpowiedzUsuńZ racji, że posiadam w domu automat do wypieku chlebka to korzystam z niego by kilka razy w tygodniu upiec smaczne i pożywne bułeczki z miodem i płatkami owsianymi, które znikają w błyskawicznym tempie.
Program: ciasto drożdżowe (bez pieczenia)
ilość: 4 bagietki po około 100g
składniki:
- 175 ml wody
- 3/4 łyżeczki soli
- 30 g miodu
- 210 g mąki pszennej chlebowej
- 40 g mąki żytniej
- 3/4 drożdży piekarskich
- 25 g płatków owsianych błyskawicznych Halina
Do formy to pieczenia wlewamy wodę i miód, wsypujemy sól. Następnie dodajemy obie mąki i drożdże, Wybieramy program: ciasto drożdżowe. Gdy automat zasygnalizuje wrzucenie dodatkowych składników, wyjmujemy ciasto z formy i dzielimy na cztery równe części. Formujemy je na kształt bagietek, smarujemy wodą i obtaczamy w płatkach owsianych błyskawicznych Halina. Jeśli mamy specjalne podkładki do pieczenia bagietek w automacie, układamy na nich bagietki, uderzeniami noża robimy poprzeczne wgłębienia i ponownie wciskamy "start". Jeśli nie mamy specjanych podkładek, pozostawiamy bagietki jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym i wilgotnym miejscu. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 stopni C.
Smacznego!
Paulina :)
Bagietki z miodem i płatkami owsianymi
OdpowiedzUsuńZ racji, że posiadam w domu automat do wypieku chlebka, to korzystam z niego by kilka razy w tygodniu upiec smaczne i pożywne bułeczki z miodem i płatkami owsianymi, które znikają w błyskawicznym tempie.
Program: ciasto drożdżowe (bez pieczenia)
ilość: 4 bagietki po około 100g
składniki:
- 175 ml wody
- 3/4 łyżeczki soli
- 30 g miodu
- 210 g mąki pszennej chlebowej
- 40 g mąki żytniej
- 3/4 drożdży piekarskich
- 25 g płatków owsianych błyskawicznych Halina
Do formy to pieczenia wlewamy wodę i miód, wsypujemy sól. Następnie dodajemy obie mąki i drożdże, Wybieramy program: ciasto drożdżowe. Gdy automat zasygnalizuje wrzucenie dodatkowych składników, wyjmujemy ciasto z formy i dzielimy na cztery równe części. Formujemy je na kształt bagietek, smarujemy wodą i obtaczamy w płatkach owsianych błyskawicznych Halina. Jeśli mamy specjalne podkładki do pieczenia bagietek w automacie, układamy na nich bagietki, uderzeniami noża robimy poprzeczne wgłębienia i ponownie wciskamy "start". Jeśli nie mamy specjanych podkładek, pozostawiamy bagietki jeszcze na 30 minut do wyrośnięcia w ciepłym i wilgotnym miejscu. Pieczemy około 20 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 210 stopni C.
Smacznego!
Paulina :)
Bułeczki z płatkami owsianymi błyskawicznymi i z marchewką
OdpowiedzUsuńSkładniki:
25g płatków owsianych błyskawicznych Halina,
50g startej na małych oczkach marchewki,
pół łyżki oleju,
pół łyżeczki soli,
7g drożdży,
150 ml letniej wody,
225 g mąki pszennej chlebowej
Etapy przygotowania:
1. Wodę łączymy z drożdżami, 150 g mąki i solą. Składniki wyrabiamy ze sobą, delikatnie w omączonej misce, przez kilka minut.
2. Następnie dodajemy olej i płatki owsiane błyskawiczne Halina i dalej wyrabiamy ciasto.
3. Do ciasta dodajemy pozostałe 75g mąki i startą marchewkę. Całość wyrabiamy do momentu aż ciasto przestanie kleić się do ręki i będzie elastyczne, i gładkie.
4. Gotowe ciasto formujemy w kulę, przykrywamy ściereczką i odkładamy w ciepłe miejsce, aby podwoiło swoją objętość.
5. Gdy ciasto podwoi swoją objętość, formujemy z niego bułeczki. Każdą z nich prószymy mąką i odkładamy na wcześniej przygotowaną blachę (również oprószoną mąką).
6. Tak przygotowane bułeczki przykrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut w ciepłe miejsce.
7. Wyrośnięte bułeczki pieczemy około 15 minut w 200 stopniach. Upieczone, odstawiamy do ostygnięcia.
Smacznego.
Ana
ancymonek@vp.pl
Omlet fitness
OdpowiedzUsuńSkładniki:
- 4-3 łyżki płatków owsianych
- 1 łyżki posiekanych migdałów
- 1 żółtko
- 4 białka z jajek
- 3 łyżki mleka
- oliwa z oliwek
- serek Danio waniliowy
- banan
Musli wsypać w miseczkę, zalać gorącą wodą, zakryć talerzykiem i odstawić na 15-20 minut, żeby zmiękło. Wlać białka i żółtko do miseczki, dolać mleko i roztrzepać.
Wsypać musli i zamieszać. Wylać na rozgrzaną oliwę na patelni, przykryć okrywą i smażyć, aż się zetnie wierzchnia warstwa. Nie odwracać na patelni.
Usmażony omlet przełożyć na talerz, posmarować serkiem waniliowym i pokroić na wierzch banana.
Zamiast banana można użyć malin czy brzoskwiń (również z puszki).
mika19@poczta.onet.pl
Chrupiące płatki owsiane z cynamonem i miodem !!!!
OdpowiedzUsuńSkładniki
1/2 łyżki masła
1 łyżka miodu
4 łyżki płatków owsianych
1/2 jabłka
1/4 łyżeczki cynamonu
Sposób przygotowania:
Na rozgrzanej patelni powoli rozpuść masło. Dodaj miód, zamieszaj. Po chwili wsyp na patelnie płatki owsiane, praż je, cały czas mieszając, aż staną się chrupkie.
Jabłka razem ze skórką pokrój na kawałki, podduś na odrobinie wody na osobnej patelni. Posyp cynamonem. Dodaj do uprażonych płatków. Wymieszaj i podawaj ciepłe. Bardzo dobre śniadanko na początek udanego dnia !!!