Sos paprykowy na zimę :)
Witam :)) Dziś troszkę późniejszy wpis, ale to przez komputer, który mi coś zamula i mnie strasznie wkurza wrrr. Jak człowiek chce zrobić coś szybko, to zawsze pod górkę oj. Sos robiłam w sobotę, przepis przyniosła moja mama od koleżanki z pracy. Dla mnie jest po prostu pyszny. Nadaje się do mięs, serów, ja go jem zamiast ketchupu. Napisałam, że na zimę, ale nie wiem czy dotrwa he :)) Polecam, naprawdę pyszny. Miłego dnia :))
Składniki:
- 3 kg papryki pomidorowej
- 3/4 szklanki oleju
- 1 słoiczek koncentratu pomidorowego
- 3/4 szklanki octu
- 60 dag cukru
- 3 drobiowe kostki rosołowe
- 1 łyżka vegety
- sól
- liść laurowy
- ziele angielskie
- 2 główki czosnku
Papryki zmielić, wrzucić do dużego garnka, dodać ocet, cukier, kostki rosołowe, czosnek, vegetę, liść laurowy i ziele angielskie. Gotować jakieś 30-40 minut ( ma odparować trochę wody). Pod koniec dodać pozostałe składniki, doprawić do smaku solą, jeszcze podgotować z 10 minut. Gorące wlewać do słoików. Pasteryzować 10 minut.
Nie zrobię,ale nacieszę oko Twoim:)
OdpowiedzUsuńCoś podobnego do Ajvaru. Cały czas się zbieram i przeglądam różne przepisy na podobne sosy. Twój jest najbardziej apetyczny z tych, które widziałam. Zapisuję i spróbuję zrobić :)
OdpowiedzUsuńpaprykowego nie robiłam, ciekawy:) ale nie mam kiedy nawet zrobić:(
OdpowiedzUsuńMmm ciekawy pomysł z takim sosem. Na pewno przydatny i baaardzo smaczny.
OdpowiedzUsuńCiekawy sosik:)
OdpowiedzUsuńRobię bardzo, bardzo podobny już od kilku sezonów, zawsze z potrójnej porcji bo tempo znikania mnie przeraża. Gdybym zrobiła z pojedyńczej porcji to nie ma szans na zapasy do zimy;). Pysznie smakuje do wszystkiego;).
OdpowiedzUsuńJa w tym roku robiłam pierwszy raz i to fakt znika szybciutko. W następnym zrobię podwójną porcję :)
UsuńTakiego jeszcze nie jadłam, może się skuszę by go zrobić:)
OdpowiedzUsuńooo.. podobny robi moja mama, cudowny jest! ;D
OdpowiedzUsuńBrzmi zachęcająco. na pewno wypróbuję. Nawet nie wiedziałam, że istnieje coś takiego jak papryka pomidorowa:) Człowiek co dzień uczy się czegoś nowego:)
OdpowiedzUsuńJa o jej istnieniu tez dowiedziałam się dopiero teraz jak robiłam sos :)
UsuńMożna dołożyć ostrej papryki ok. 30 dag to będzie pikantny-jak ktoś lubi.
OdpowiedzUsuńwłasnie zrobiłam,zmodyfikowałam przepis,zamiast kostek rosołowych 3/4 kg marchewki i 3/4 kg cebuli,ugotowane i tez zmielonej przez maszynkę,dodałam ostrej papryki i zwiększyłam o 2 sloiczki przecieru ,pychotka
OdpowiedzUsuń