Ryż dziki z łososiem i warzywami



Witajcie :) U mnie dziś moja ulubiona rybka, czyli łosoś norweski do tego ryż dziki Britta, który jadłam po raz pierwszy i powiem Wam, że fajny jest. Ma świetny orzechowy zapach, który unosi się podczas gotowania i ciekawy smak. Gotuję się go trochę długo, bo aż 45 minut. Ten ryż to jedna z najmniej przetworzonych odmiana ryżu, podczas gotowania zwiększa on swoją objętość, a jego ziarenka pękają. Ryż ten jest naturalnym źródłem błonnika roślinnego.

Składniki:
  • 3 torebki ryżu dzikiego Britta
  • 400 g filetu z łososia
  • papryka 
  • mała cukinia
  • kukurydza
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • świeża bazylia
  • oliwa do smażenia
  • sól
  • pieprz

Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Cebulę, cukinię i paprykę kroimy i podsmażamy na oliwie do momentu, aż będą miękkie. Dodajemy czosnek, łososia podzielonego na porcje, oraz kukurydzę - smażymy około 5 minut. Na końcu dodajemy pokrojoną bazylię, oraz przyprawiamy. Przekładamy na talerz i dodajemy ryż.



15 komentarzy:

  1. Cudownie się prezentuje :)
    wszystko to, co lubię.

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajne połączenie smaków:) Danie bardzo mi się podoba:) jest lekkie i zapewne pyszne:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Łosoś to i moja ulubiona ryba :) Pyszny obiad, dla mnie super!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja także lubię łososia, to jedyna ryba, którą jem z przyjemnością :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ja ogólnie lubię ryby, ale łosoś to u mnie numer jeden :)

      Usuń
  5. o ja.. tak jeszcze nie jadłam, w ogóle 1szy raz widzę taki ryż!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. No ja tez 1szy raz go jadłam, ale będę na pewno częściej :)

      Usuń
  6. lubię tak, z resztą, wiesz...co tu będę pisać...kiedyś bałam się ryżu dzikiego, że taki...niewyjściowy, ale teraz, bardzo mi spasował ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wiem wiem :) Ja się do też trochę bałam, ale jego smak mnie przekonał, a co do wyglądu to nawet mi się podoba ;)

      Usuń
  7. Ale kolorowo, no i jak zdrowo dziś u Ciebie :))

    OdpowiedzUsuń
  8. zaciekawił mnie ten ryż, muszę spróbować:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Całkiem fajny design:) Pozdrawiam serdecznie

    Here is my blog post; moderowany

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger