Domowy pasztet drobiowy
Witam :)) Dzisiaj domowy pasztet drobiowy, taki mój pierwszy i wyszedł smaczny :)) Bałam się trochę, że może coś poknocę, ale jakoś się udało :) Przepis już dawno znalazłam w internecie, nawet już nie pamiętam dokładnie na jakiej stronie :( Trochę pozmieniałam i zrobiłam po swojemu :) Jeśli ktoś lubi takie domowe to polecam, bo zawsze to wiadomo z czego zrobione i na pewno zdrowsze niż te sklepowe. Teraz biegnę do pracy, a Wam życzę miłego dnia :))
Składniki:
- 5 udek z kurczaka
- 500 g wątróbki drobiowej
- 2-3 cebule
- 2 pietruszki
- 4 marchewki
- 3 ząbki czosnku
- natka pietruszki
- 3 jajka
- 2 kajzerki (namoczone w wodzie)
- gałka muszkatołowa
- sól
- pieprz
Udka ugotować z marchewką i pietruszką. Ostudzić, wyjąć z wywaru udka ( wywar można zostawić do zupy), oddzielić mięso, wyjąć też marchewki i pietruszki. Wątróbkę usmażyć na oleju z cebulką. Przygotować maszynkę do mielenia w której mielimy mięso z udek, usmażoną wątróbkę z cebulą, czosnek, marchewki i pietruszki namoczone kajzerki i natkę pietruszki. Dajemy do dużego naczynia i mieszamy z jajkami, przyprawami. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia, dajemy do niej przygotowany pasztet i zapiekamy w 180-200 stopniach około 50-60 minut. Zostawiamy do wystygnięcia :)
Uwielbiam domowy pasztet, często go robię:)
OdpowiedzUsuńKocham pasztety wszelkiego rodzaju, Twój wygląda bardzo apetycznie.
OdpowiedzUsuńJa swój trzymam na lepsze czasy ( w zamrażarce czeka na upieczenie).
pozdrawiam :)
Udał Ci się! Wygląda wspaniale!
OdpowiedzUsuńDomowy pasztet to coś pysznego. Moja mama robiła z królika ;)
OdpowiedzUsuńWow, przepis świetny, zapisuję do wypróbowania!
OdpowiedzUsuńdomowe pieczenie i pasztety sa wyborne i smak zupelnie inny:)
OdpowiedzUsuńdomowy pasztet-super! :)
OdpowiedzUsuńMoja mama również robi, ale ona go jak gdyby gotuje, a nie piecze :) podoba mi się twoja wersja :)
Domowy pasztet jest cuuudny ;)
OdpowiedzUsuń