Cukinia faszerowana bryndzą, pomidorem i jajkiem
Pomysł na taki farsz do cukinia poddała mi koleżanka z pracy. Mówiła, że ona bardzo lubi właśnie faszerować bryndzą i jajkiem. Ja dodałam sobie do tego jeszcze pomidora i natkę pietruszki, oraz doprawiłam, bo sama bryndza i jajko to wydawało mi się troszkę za mało. Wyszło rzeczywiście bardzo smaczne.
Składniki:
- 1 większa cukinia
- 3 jajka
- bryndza (ilość wedle uznania)
- świeża natka pietruszki
- sól
- pieprz
- 2 pomidory
Cukinię umyć, przeciąć na pół i wydrążyć środek. Jajka wybić do miseczki, dodać przyprawy, posiekaną natkę i pokrojone pomidory. Wszytko dokładnie wymieszać. Bryndzę pokroić w kosteczkę ( ja dodałam do do jajek i wymieszałam. Spód cukinii ja natarłam jeszcze oliwą, żeby się za bardzo nie przypiekła i nie przywarła do naczynia;. Taki farsz przełożyć łyżką do wydrążonej cukinii. Zapiekać w piekarniku w 180 stopniach około 40 minut ( sprawdzać czy cukinia jest miękka).
Koniecznie muszę spróbować:)
OdpowiedzUsuńZachwycająca wersja faszerowanej cukinii! W najbliższym czasie wypróbuję :)
OdpowiedzUsuńJakiś czas temu zrobiłam placuszki z cukinii, które wyglądały jak jajecznica. Poprzyrzekłam sobie więcej ich nie robić, ale przygotować właśnie taką cukinię! Przepis kradnę^
OdpowiedzUsuńTakiej pełnej warzyw jeszcze nie jadłam:)
OdpowiedzUsuńPysznie brzmi i wygląda :)
OdpowiedzUsuńPysznie nadziana!
OdpowiedzUsuńmoja ulubiona wersja cukinii na obiad:) z oscypkiem tez jest smaczna:)
OdpowiedzUsuńOstatnio też robiłam cukinie i kabaczki faszerowane, ale bryndzą jeszcze nie faszerowałam. Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńi u mnie dziś panna cukinia, jak wszędzie chyba, szał ;d
OdpowiedzUsuńuwielbiam!:) szybko się robi i mega smakuje, przeważnie faszeruję mięsem:)
OdpowiedzUsuńCukinię uwielbiam w każdym wydaniu! Super! ;)
OdpowiedzUsuń