"Słodka kuchnia polska" Ewy Aszkiewicz - recenzja
Tą giga książkę otrzymałam już jakiś czas temu od Grupy wydawniczej Publicat. Piszę giga, bo jest ona wielka to raz, ciężka to dwa. Ma aż 528 stron. We wstępie mamy informację, że autorka w swoich przepisach korzystała z rodzinnych książek i albumów pisanych przez Babcię, oraz Ciocię Godziszewską. Reszta przepisów, to zebrane i uzyskane przepisy od zaprzyjaźnionych z nimi pań. Autorka te przepisy pieczołowicie przechowywała przez lata. Książka ta to dziedzictwo rodzinne kilku pokoleń miłośników poleskiej kuchni pełniej słodyczy. Jest ich tu mnóstwo.
W książce znajdziemy przepisy na:
- ciasta drożdżowe
- ciasta biszkoptowe
- ciasta piaskowe
- ciasta i ciasteczka kruche
- ciasta piernikowe
- szarlotki i jabłeczniki
- serniki
- torty
- serniki, torty bez pieczenia
- ciasta świąteczne
- desery świąteczne
- desery ze świeżych owoców
- musy i kremy
- desery z kaszy manny i ryżu
- leguminy
- galaretki
- budynie
- kisiele
- desery lodowe
- desery na gorąco
- desery błyskawiczne
- desery i ciasta różne
Książka jest bardzo przejrzysta. Każda propozycja ma podaną liczbę porcji, czas przygotowania, stopień trudności, kaloryczność i koszt przygotowania. Opisy nie są długie, ale bardzo czytelne. Każdy przepis jest opatrzony zdjęciem, co jeszcze bardziej zachęca do zrobienia danego ciasta, czy deseru. Przepisów jest bardzo dużo, dla całej rodziny, dzieci, ale znajdziemy też propozycje tylko dla dorosłych np. kruche ciasto z rodzynkami z dodatkiem wina, tort cytrynowy z truskawkowym kremem, który zawiera spiritus, czy desery z dodatkiem wina, likierów, brandy, koniaku, rumu. Deserów dla dorosłych jest wiele.
Książka jest pięknie wydana, według mnie idealna na prezent. Mnie się wydaje, że bardziej dla kogoś, kto zaczyna przygodę z pieczeniem. Dla zaawansowanych już piekarek jest ona za prosta (przepisy), mnie do zaawansowanej jeszcze daleko, ale z większością przepisów się już spotkałam, choć znalazłam kilka propozycji, które na pewno zrobię, lub których nie znałam. Fajnie mieć w takiej książce zbiór wielu przepisów, które w każdej chwili możemy zrobić.
Autor: Ewa Aszkiewicz
Tytuł: "Słodka Kuchnia Polska"
Wydawnictwo: Publicat
Stron: 528
Okładka: twarda
Format: 230x370 mm
Cena: 79.oo zł
Za książkę serdecznie dziękuję:
wiele nowych inspiracji;))
OdpowiedzUsuńJuż nie mogę doczekać się co pierwsze upieczesz z tej książki :)
OdpowiedzUsuńMam tę książkę już od jakiegoś czasu. Szkoda tylko, że całkiem sporo zdjęć nie odpowiada temu, co jest w przepisie - podejrzewam, że są z banku zdjęć. Niestety jak większość zdjęć do książek kulinarnych.
OdpowiedzUsuńwidziałam tę książkę ale COŚ sprawiło, że jednak mnie nie przekonała.. ;P
OdpowiedzUsuńMnostwo przepisow nie wychodzi. Pieke od lat i sklad albo sposób wykonania podejrzenie wyglada, ale zkladam, ze Pani Aszkiewicz zdaje sobie sprawe ze to "poszlo w swiat" i powinno byc sprawdzone... ale tak nie jest!
OdpowiedzUsuńWyobrazcie sobie sobotni poranek, pieczecie dosc drogie ciasto, pracochlonne, rodzina czeka, a tu kompletnie nie wychodzi...
Smutne to, ze w obecnych czasach wystarczy kolorowe obrazki wsadzić a tresc...kto sie bedzie tym przejmowal...