Rolada z masą truskawkową :)



Przy okazji robienia rolady wypróbowałam nowy przepis na ciasto, który znalazłam tutaj. Zaintrygował mnie dodatek octu i to, że rolada nie pęka. Ciasto jest bardzo puszyste i nie pękło mi to fakt. Zobaczymy jak będzie przy następnej roladzie :)) Miałam taka straszną ochotę na roladę właśnie z truskawkami, trzeba korzystać póki są :) Masa to serek mascarpone, śmietana kremówka i truskawki :)

Składniki na ciasto:
  • 4 jajka
  • 1 szklanka cukru ( ja dałam mniej)
  • 1 szklanka mąki
  • 1/4 szklanki mąki ziemniaczanej
  • 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1 łyżka octu

Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier i dalej miksować. Żółtka mieszamy z octem i dodajemy do ciasta. Mąki mieszamy z proszkiem do pieczenia i dodajemy do reszty. Mieszamy. Dużą blachę z piekarnika wykładamy papierem do pieczenia. Rozprowadzamy na całości ciasto i pieczemy w 180 stopniach 10-15 minut. Przygotowujemy sobie ściereczkę, którą rozkładamy i posypujemy cukrem pudrem. Ciepłe ciasto przekładamy delikatnie na ściereczkę, zdejmujemy papier i zawijamy w ściereczkę. Czekamy aż przestygnie.

Masa truskawkowa:
  • 250 g serka mascarpone
  • truskawki
  • cukier
  • 200 ml śmietany kremówki 30%

Truskawki zmiksować z cukrem (ilość wedle uznania). Śmietanę kremówkę ubić, dodać do ubitej serek mascarpone. Miksować aż śmietana z serkiem się połączy. Na końcu dodać truskawki. Wymieszać. Chłodne ciasto rozwijamy delikatnie ze szmatki, smarujemy przygotowaną masą. Zwijamy i wstawiamy do lodówki.



10 komentarzy:

  1. apetyczne ciacho:) wieki nie robiłam rolady, może się skusze w tym sezonie po ostatnim egzaminie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Jesteś mistrzynią w roladach:)

    OdpowiedzUsuń
  3. Oj tak, trzeba wykorzystywać sezon na truskawki póki trwa :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda przepysznie! Muszę i ja spróbować Twój przepis na roladę. Dawno nie robiłam takiej z masą, jedynie z owocami.

    OdpowiedzUsuń
  5. Czyli jak szybko, prosto i małym nakładem sił zrobić naprawdę smaczne owocowe letnie ciasto:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Piękna rolada Ci wyszła, truskawkowa pychotka :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z roladami to mam problem, nie ważne jakbym zwijała-zawsze się rozwalają, wypróbuję ten przepis-zobaczymy.

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten truskawkowy sosik idealnie pasuje do tego leciutkiego ciasta:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Hi, What is the size of your baking form?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger