Spaghetti z mięsem mielonym i sosem z dodatkiem oleju z pestek dyni :)



Tak jak wcześniej pisałam postanowiłam użyć oleju z pestek dyni do makaronu. Dała mięsko mielone, cukinie, pora, marchewkę, cebulkę i kukurydzę, do tego sosik: serek topiony, śmietana i olej z pestek dyni. Wzbogaca on bardzo smak sosu i całego dania. Polecam :))


Składniki dla 2 osób:
  • 400 g mięsa mielonego z indyka
  • 1/2 małej cukinii
  • 1/2 pora
  • 1/2 cebuli
  • 2 marchewki
  • kukurydza z puszki (ilość wedle uznania)
  • olej z pestek dyni ( ja dałam 5 łyżek)
  • kurkuma
  • pieprz
  • szczypiorek
  • makaron spaghetti
  • 150 g serka topionego kremowego
  • 100 ml śmietany 18 %
  • troszkę oleju do podsmażenia 

Cebulę, cukinię i pora pokroić, na patelnię dodać troszkę oleju i podsmażyć. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach i również wrzucić na patelnię do smażenia. Jak warzywa zaczną robić się miękkie, dodajemy mięso mielone i cały czas smażymy. W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Gdy mięso będzie ładnie podsmażone, dodajemy serek topiony, olej z pestek dyni i śmietanę. Dusimy do momentu, aż serek się roztopi. Dodajemy kukurydzę, szczypiorek, kurkumę i doprawiamy. Na gotowy makaron wykładamy mięso i warzywa. Smacznego :))



10 komentarzy:

  1. Jakie kolorowe to spaghetti! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Beti obiad pychota :))) uwielbiam makarony :))) a Twój wygląda cudnie. Taka wiosna na talerzu, aż się człowiekowi morda śmieje :))
    Pozdrawiam,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń
  3. Wiosna na talerzu, takie kolorki:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Właśnie dzisiaj będę robiła ;) Dam znać jak wyszło. Narazie jedyne co mnie zaskoczyło to cena za olej z pestek słonecznika :D Pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń
  5. Wyszło wyśmienite !!... Pomimo pewnych obaw ;). Dokonałam pewnych drobnych modyfikacji, ale przepis mogę w 100% polecić wszystkim!! pozdrawiam M.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger