Spaghetti z mięsem mielonym i sosem z dodatkiem oleju z pestek dyni :)
poniedziałek, kwietnia 15, 2013
10
makarony
,
mięso
,
obiad/kolacja
,
olej z pestek dyni
,
spaghetti
Tak jak wcześniej pisałam postanowiłam użyć oleju z pestek dyni do makaronu. Dała mięsko mielone, cukinie, pora, marchewkę, cebulkę i kukurydzę, do tego sosik: serek topiony, śmietana i olej z pestek dyni. Wzbogaca on bardzo smak sosu i całego dania. Polecam :))
Składniki dla 2 osób:
- 400 g mięsa mielonego z indyka
- 1/2 małej cukinii
- 1/2 pora
- 1/2 cebuli
- 2 marchewki
- kukurydza z puszki (ilość wedle uznania)
- olej z pestek dyni ( ja dałam 5 łyżek)
- kurkuma
- pieprz
- szczypiorek
- makaron spaghetti
- 150 g serka topionego kremowego
- 100 ml śmietany 18 %
- troszkę oleju do podsmażenia
Cebulę, cukinię i pora pokroić, na patelnię dodać troszkę oleju i podsmażyć. Marchewki obrać, zetrzeć na tarce na grubych oczkach i również wrzucić na patelnię do smażenia. Jak warzywa zaczną robić się miękkie, dodajemy mięso mielone i cały czas smażymy. W międzyczasie gotujemy makaron według przepisu na opakowaniu. Gdy mięso będzie ładnie podsmażone, dodajemy serek topiony, olej z pestek dyni i śmietanę. Dusimy do momentu, aż serek się roztopi. Dodajemy kukurydzę, szczypiorek, kurkumę i doprawiamy. Na gotowy makaron wykładamy mięso i warzywa. Smacznego :))
mniam, poproszę dzisiaj na obiad :)
OdpowiedzUsuńJakie kolorowe to spaghetti! :)
OdpowiedzUsuńBeti obiad pychota :))) uwielbiam makarony :))) a Twój wygląda cudnie. Taka wiosna na talerzu, aż się człowiekowi morda śmieje :))
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Olinka - Smakowy Raj
wiosennie, idealnie!
OdpowiedzUsuńWiosna na talerzu, takie kolorki:)
OdpowiedzUsuńpysznie i kolorowo:D
OdpowiedzUsuńMusi być pyszne ...
OdpowiedzUsuńWłaśnie dzisiaj będę robiła ;) Dam znać jak wyszło. Narazie jedyne co mnie zaskoczyło to cena za olej z pestek słonecznika :D Pozdrawiam M.
OdpowiedzUsuńWyszło wyśmienite !!... Pomimo pewnych obaw ;). Dokonałam pewnych drobnych modyfikacji, ale przepis mogę w 100% polecić wszystkim!! pozdrawiam M.
OdpowiedzUsuńo proszę, super przepis :)))
OdpowiedzUsuń