Łosoś w sosie koperkowym :)
Na łososia w tym sosiku miałam ochotę już dawno i w końcu się za niego zabrałam :) Do testów dostałam ryże Britta a do takiej wersji łososia ryż jest doskonałym dodatkiem, więc postanowiłam to wykorzystać. Ja sos przygotowałam osobno, a łososia podpiekłam w piekarniku, nie na patelni, ale można oczywiście inaczej. Danie wyszło pyszne. Ryż wykorzystałam typu parboiled. Ryż po ugotowaniu jest sypki, delikatny w smaku, ma ładne długie ziarna. Dużą zaletą jest to, że pasuje do wszystkiego, do sałatek, ryb, do dań na słodko, do warzyw i nie tylko.
Składniki dla 2 osób:
- 400 g filetu łososia
- pęczek koperku
- łyżka masła
- śmietana 18%
- 200 ml buliony warzywnego
- 2 łyżki mąki pszennej
- kilka kropel soku z cytryny
- sól
- pieprz
- 2 torebki ryżu parboiled Britta
Łososia obieramy ze skóry, porcjujemy, przyprawiamy solą i pieprzem, dajemy do naczynia ceramicznego troszkę oliwy, rybę i zapiekamy w 160- 180 stopniach około 15-20 minut. Do rondelka dajemy masełko. Roztapiamy je, dodajemy mąkę i smażymy chwileczkę. następnie dodajemy bulion warzywny, śmietanę i na końcu koperek i kilka kropel soku z cytryny. Chwilkę dusimy i gotowe. Ryż gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na gotowy ryż wykładamy łososia i polewamy go sosikiem.
kocham łososia, a tak dawno go nie jadłam, czas nadrobić braki :) chętnie skorzystam z Twojego przepisu :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne danie.
OdpowiedzUsuńpyszny, prosty i zdrowy obiad:)
OdpowiedzUsuńMniam, mniam ale mi ślinka pociekła. Tak dawno nie jadłam łososia, że chyba jutro potuptam do rybnego :}
OdpowiedzUsuńSos koperkowy, rybia klasyka... ;-)
OdpowiedzUsuńz pewnością było pyszne!
OdpowiedzUsuńWarto, niby nic niby prosty przepis ale pyszotaaaa
OdpowiedzUsuń