Karkówka w sosie musztardowym z warzywami
Taki pomysł na obiad z tego co było w zamrażarce, lodówce i w puszkach :)) To zamrożony był kawałek karkówki w lodówce por, w puszkach kukurydza, fasolka i groszek, a ogólnie to reszta składników też :) Sosik z dodatkiem oleju z pestek dyni, musztardy, miodu i śmietany. Wyszło smacznie i kolorowo.
Składniki:
- około 400 gram karkówki
- mały por
- kukurydza z puszki
- groszek z puszki
- fasolka czerwona z puszki
- 2 ząbki czosnku
- cebula prażona
- 150 ml bulionu warzywnego
- olej z pestek dyni ( 3 łyżki)
- sól
- pieprz
- kurkuma
- 3 łyżeczki musztardy francuskiej
- 1 łyżka miody
- 100 ml śmietany 18%
Karkówkę porcjujemy i dusimy na patelni z dodatkiem bulionu do momentu, aż zacznie robić się miękka. Następnie dodajemy pokrojonego pora, czosnek przepuszczony przez praskę. Dodajemy miód, musztardę, śmietanę i olej z pestek dyni. Chwilę dusimy. Na samym końcu dodajemy prażoną cebulę, kukurydzę, fasolkę i groszek. Mieszamy, doprawiamy i gotowe. U mnie z ziemniakami :)
za taki obiad to nie jeden facet by po rękach nas całował:)
OdpowiedzUsuńKarkówka - gwiazda grilla!:)
OdpowiedzUsuńAle u Ciebie również w doborowym towarzystwie... zgłodniałam!
OdpowiedzUsuńwow, świetny pomysł na obiad, pycha!
Bardzo apetyczny obiad. Karkówkę bardzo lubimy. Na szczęście zaczyna się sezon grillowania karkóweczki :) Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKarkóweczka! Pycha :)
OdpowiedzUsuń