Babeczki z kabanosem i serem feta :)
Ostatnio naszło mnie na zrobienie muffinek w wersji wytrawnej. Dodałam do nich kabanosa i ser feta oraz przyprawy. Wyszły bardzo smaczne. Przecinałam sobie taką muffinę na pół, dawałam masełko i ser żółty lub wędlinkę. Super propozycja na śniadanie lub kolację i jako przekąska. Do przygotowania użyłam oleju słonecznikowego tłoczonego na zimno. Dostałam go od sklepu Zielony nurt. Olej to bogactwo kwasów wielonienasyconych oraz witaminy E, które są w dużej mierze odpowiedzialne za obniżenie poziomy cholesterolu oraz stymulowanie naszego układu odpornościowego.
Składniki na 12 muffinek:
- 200 ml mleka
- 1/3 szklanki oleju
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 2 jajka
- bazylia suszona
- oregano
- sól
- pieprz
- kabanosy
- ser feta
Mleko, olej i jajka ubić mikserem lub dokładnie wymieszać. Dodać mąkę z proszkiem do pieczenia, pokrojone kabanosy i ser feta ( troszkę zostawiamy, żeby nałożyć na wierzch muffinek), oraz przyprawy. Dokładnie wymieszać. Ciasto nakładamy do papilotek, na ciasto dajemy ser feta, który troszkę w nie wciskamy. Pieczemy w 180 stopniach około 25 - 30 minut.
od dawna zabieram sie za muffiny wytrawne, wreszcie muszę zrobić:)
OdpowiedzUsuńmuszą być pyszne, idealne pod imprezę, CZA mieć w pamięci;)
OdpowiedzUsuńja również muffinki wytrawne jem z masełkiem :)wspaniałe!!!
OdpowiedzUsuńpierwsze słyszę żeby do babeczek kabanos... ale lubię nowości kulinarne. akurat mam paczkę kabanosów maesro. to musi być pyszne!
OdpowiedzUsuńjak myslicie...kabanosy smakowe beda sie nadawac? (te od kani)
OdpowiedzUsuń