Ryba a'la po grecku i recenzja przyprawy do ryb Kamis
Jakiś czas temu otrzymałam paczuszkę od Kamis, a w niej między innymi przyprawę do ryb. W końcu przyszedł czas na jej wypróbowanie :) W swoim składzie ma ona sol, czosnek, bazylię, gorczycę imbir, cukier, tymianek, natkę pietruszki, rozmaryn, cebulę i kwas cytrynowy. Przyprawa nadała rybce fajnego smaku i aromatu. Jeśli stosujemy przyprawę to nie musimy już ryby solić. Sprawia ona, że ryba jest troszkę pikantna. Postanowiłam na obiad zrobić rybę coś a'la po grecku tylko na ciepło.
Składniki:
- 3 większe filety z morszczuka
- 2 cebule
- 2 marchewki
- 1/2 małego pora
- 2 pomidory
- koncentrat pomidorowy
- sos sojowy
- przyprawa do ryb Kamis
- olej
- 1/2 szklanki wody
- sol
- pieprz
- sok z cytryny
Filety skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Cebulę obrać i pociąć w piórka. Podsmażyć na rozgrzanej patelni, dodać pokrojone: marchewkę i pora. Następnie dodać pomidora ( wcześniej sparzyć i obrać ze skorki - pokroić w kosteczkę). Na patelnie wlać wodę i wszystko dusić do momentu, aż warzywa będą miękkie. Rybę opłukać i dodać do warzyw, doprawić przyprawą. Na końcu dodać przecier pomidorowy ( ja dałam 3 łyżeczki) i sos sojowy ( 1 łyżeczka). Koncentrat i sos sojowy wedle uznania. Poddusić jeszcze z 5 minut i można jeść :)) U mnie z ziemniaczkami :)
lubię i te frytki, mhmmmmmmmmm;p
OdpowiedzUsuń