Gulasz z szynki z kaszą gryczaną
Coś na szybko :) Gulasz z szynki z marchewką i fasolką czerwoną. Do sosu pasteryzowane pomidory z działki od teściowej :) Pomidory pokrojone w ćwiartki włożone do słoika, zalane wodą i za pasteryzowane. Bardzo fajny sposób na to żeby np. w zimie mieć naturalne pomidory do zup lub właśnie sosów.
Składniki na 2 porcje:
- 400 gram szynki wieprzowej
- 1 słoik pomidorów pasteryzowane ( można je zastąpić przecierem pomidorowym)
- 2 średnie marchewki
- 1/2 puszki fasolki czerwonej
- cebula
- mąka
- olej do smażenia
- kurkuma
- curry
- oregano
- pieprz
Mięso pociąć na drobne kawałki, obtoczyć w mące i podsmażyć na oleju. Do rondelka dać pomidory, które musimy chwilkę poddusić, następnie pomidory przecieramy przez sitko, żeby pozbyć się skórek i pestek. Tak powstały przecier dodajemy do podsmażonego mięsa. Następnie dodajemy pokrojoną marchewkę, cebule i wszystko razem dusimy na małym ogniu ( do momentu aż mięso będzie miękkie), co jakiś czas mieszając. Na samym końcu dodajemy fasolkę. Doprawiamy kurkumą, curry, oregano i pieprzem. Podajemy z kaszą gryczaną.
...myślę właśnie o gulaszu, bardzo lubię...Twój też;)
OdpowiedzUsuń