Kurczak w sosie śmietanowo - musztardowym i ryżem naturalnym Halina
Składniki dla 2 osób:
- 2 filety z kurczaka
- 5 łyżeczek musztardy francuskiej
- 1 1/2 łyżka miodu
- 250 ml śmietany kremówki 30%
- 2 opakowania ryżu naturalnego brązowego
Filety z kurczaka umyć i podzielić na części, włożyć do naczynia żaroodpornego. W miseczce przygotować sos: wlać śmietanę kremówkę, dodać miód i musztardę, dokładnie wymieszać i zalać nim filety. Zapiekać w piekarniku w 180 stopniach około 30-40 minut. Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu. U mnie wynosił on 30-35 minut. Po ugotowaniu ryż przełożyć na talerze, na niego filety z sosem :))
Składniki odżywcze
Zawartość w 100 g suchego produktu:Wartość energetyczna | 322kcal |
Białko | 7,1 g |
Węglowodany | 76,8 g |
Tłuszcz | 1,9 g |
Opinia: Ryż, którego użyłam w tym daniu to ryż naturalny brązowy Halina . Jestem bardzo przyjemnie zaskoczona ryżem, który po ugotowaniu nie sklejał się, miał duże miękkie i pyszne ziarna. Ryż jest bardzo delikatny i do kurczaka w tym sosie pasował idealnie. No i jest przede wszystkim zdrowy:)) Wadą jest, że trzeba go długo gotować, ale w końcu to ryż naturalny ;)) Polecam :))
Ocena: 5/5
Pyszne danie, a do tego jeszcze zdrowe
OdpowiedzUsuńniezła motywacja do pysznego obiadu :-)
OdpowiedzUsuń