Kurczak w sosie śmietanowo - musztardowym i ryżem naturalnym Halina



Taki kurczak marzył mi się od kilku dni :), a że maż kupił musztardę francuską i śmietanę kremówkę i dostałam do testowania produkty Halina to zostałam zmotywowana podwójnie i nie dało się już go nie zrobić :) i dobrze :) bo wyszło pysznie :))

Składniki dla 2 osób:
  • 2 filety z kurczaka
  • 5 łyżeczek musztardy francuskiej 
  • 1 1/2 łyżka miodu
  • 250 ml śmietany kremówki 30%
  • 2 opakowania ryżu naturalnego brązowego

Filety z kurczaka umyć i podzielić na części, włożyć do naczynia żaroodpornego. W miseczce przygotować sos: wlać śmietanę kremówkę, dodać miód i musztardę, dokładnie wymieszać i zalać nim filety. Zapiekać w piekarniku w 180 stopniach około 30-40 minut. Ugotować ryż według przepisu na opakowaniu. U mnie wynosił on 30-35 minut. Po ugotowaniu ryż przełożyć na talerze, na niego filety z sosem :))

Ryż Naturalny Brązowy jest jednym z najmniej przetworzonych, a co za tym idzie, najbardziej wartościowych na świecie. Z ziarna usuwa się jedynie jego zewnętrzne okrywy, zachowuje zarodek i warstwę przylegająca do nasiona, dzięki czemu zachowuje więcej składników odżywczych. Gotuje się go nieco dłużej, a ugotowany ma lekko kleistą strukturę.

Składniki odżywcze

Zawartość w 100 g suchego produktu:
Wartość energetyczna 322kcal
Białko 7,1 g
Węglowodany 76,8 g
Tłuszcz 1,9 g


Opinia: Ryż, którego użyłam w tym daniu to ryż naturalny brązowy Halina . Jestem bardzo przyjemnie zaskoczona ryżem, który po ugotowaniu nie sklejał się, miał duże miękkie i pyszne ziarna. Ryż  jest bardzo delikatny i do kurczaka w tym sosie pasował idealnie. No i jest przede wszystkim zdrowy:)) Wadą jest, że trzeba go długo gotować, ale w końcu to ryż naturalny ;)) Polecam :))
Ocena: 5/5

 


2 komentarze:

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger