Naleśniki z musem gruszkowym i czekoladą



Sezon na gruszki trwa więc dziś proponuję z nimi naleśniki. Uwielbia je mój syn, pod każdą postacią, ale najlepiej to same, albo z czekoladą :)) Te też mu smakowały, ale bez czekolady się nie obyło :)) Gruszki umyłam, pokroiłam i poddusiłam w rondelku z małą ilością wody. Następnie blenderem rozbiłam duże kawałki i powstał pyszny mus :)

Składniki na około 8 naleśników: 
  • 2 szklanki mąki
  • cukier waniliowy
  • 1-2 łyżki cukru pudru
  • 1 1/2 szklanki mleka
  • troszkę wody ( ja daję na oko, ale wychodzi tak nie pełna szklanka)
  • 1 jajko (można dodać 2)
  • czekolada ( u mnie w słoiczku)
  • 4 -6 dużych gruszek
  • olej do smażenia  


Do miski lub garnka wlać mleko, wbić jajko i zmiksować razem z mąką, cukrem waniliowym i pudrem. Na końcu dodawać wodę - ilość tak żeby ciasto miało odpowiednią konsystencję. Na rozgrzanej patelni usmażyć naleśniki.

 
Gruszki umyć, obrać i włożyć do rondelka, do którego nalać wcześniej troszkę wody i gruszki dusić na małym ogniu do momentu, aż będą miękkie. Po ostygnięciu gruszki zblenderować. Ja pól naleśnika  smarowałam czekoladą, a drugą połowę musem gruszkowym. Zawijałam w rulonik i na wierzch cynamon. :))

  



6 komentarzy:

  1. na widok tych nalesnikow az sie glodna zrobilam! ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Śniadaniowe (i nie tylko!) cudo. :) Takie naleśniki poprawią humor i zaspokoją apetyt chyba w każdej sytuacji.

    OdpowiedzUsuń
  3. mhmm, ja właśnie też zrobiłam dla koleżanek na jutro...z nutellą;)

    ...z gruszkami nie jadłam, czyli kolejne z nimi w roli głównej;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Jadłam ostatnio z kawałkami duszonej gruszki delikatnie skarmelizowanej. Pycha! :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger