Pyyyyszne ciasto ze śliwkami i kruszonką :)
Po ostatniej wizycie na działce zostało mi jeszcze trochę śliwek i trzeba było coś z nimi zrobić. Były już knedle, kompot jest na okrągło i zamroziłam już nawet trochę, żeby było na później. W starym zeszycie znalazłam właśnie ten przepis ( króluje w internecie) na ciasto ze śliwkami. Wprawdzie miały być węgierki, ale w sumie co za różnica i te dobre i te też :). Ciasto znikło, nawet nie wiem kiedy :))
Składniki:
- 350g. maki
- 200g margaryny
- 1 szklanka cukru
- 4 całe jajka
- 150 g. śmietany lub jogurtu naturalnego
- 1 kopiata łyżeczka proszku do pieczenia
- śliwki
Kruszonka:
- 5 łyżek mąki
- około 3 łyżki masła
- 3 łyżki cukru
Składniki na kruszonkę zagnieść i odstawić do zamrażarki. Śliwki umyć, wypestkować. Margarynę zmiksować z cukrem, dodać jajka i jogurt lub śmietanę, cały czas miksując. Na końcu dodać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i masę dokładnie wymieszać.Ciasto przełożyć do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Na wierchu poukładać śliwki ( lekko wcisnąć do ciasta), posypać schłodzoną kruszonką. Piec około 50 minut w temp. 180 stopni. Warto, bo ciasto naprawdę pyszne :)
o, widzisz, dostałam dzisiaj śliwki, wykorzystam je niecnie z ciastem...;)
OdpowiedzUsuńTwoje wygląda tak jak lubię, nie za wysokie, nie za suche...;)
wykorzystuj :)) trzeba korzystać, póki są śliwki :) Pozdrawiam
UsuńZawsze doskonałe, klasyczne ciasto z owocami i kruszonką :-)
OdpowiedzUsuńi bardzo smaczne :))
Usuńjutro kupuję śliwki:)
OdpowiedzUsuńjutro kupuję śliwki:)
OdpowiedzUsuńZrobiłam dzisiaj,jest łatwe, szybkie i pyszne! Jedynie nastepnym razem zrobiłabym wg tych proporcji na dużej blaszcze ( teraz zrobiłam na dużej ale okrągłej) i zrobię kruszonkę z podwójnej porcji:) Polecam wszystkim.Jak lubicie cienkie ciasto i duzo owoców to róbcie na dużej.
OdpowiedzUsuń