Ślimaczki z ciasta francuskiego idealna przekąska na imprezę i nie tylko
Dzień dobry :-) Ślimaczki z ciasta francuskiego są idealną przekąską na imprezę i nie tylko. Ja czasem robię domownikom, bo je bardzo lubią. Na blogu przepisów na takie ślimaczki jest trochę, tym razem wersja z serkiem, cebulką czerwoną, papryką czerwoną, natką pietruszki i mozzarellą. Wyszły bardzo smaczne i robi się je szybko. Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-)
Składniki:
- 1 płat ciasta francuskiego
- serek kremowy typu almette
- mała cebula czerwona
- 1/2 czerwonej papryki
- natka pietruszki
- starta mozzarella
1. Ciasto francuskie rozwijamy i smarujemy serkiem zostawiając (szersza część) po obu stronach około 1 - 2 cm ciasta.
2. Następnie na serek dajemy drobno pokrojoną cebulkę, paprykę, natkę pietruszki. Całość posypujemy startą mozzarellą.
3. Teraz zaczynając od szerszego boku zwijamy tak jak roladę (tylko w miarę ciasno). Ostrym nożem kroimy około 1 - 1,5 cm kawałki.
4. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (termoobieg), blaszkę wykładamy papierem i układamy nasze ślimaczki zachowując odstępy.
5. Ślimaczki pieczemy około 10 - 12 minut do zrumienienia się. Przekładamy na kratkę i studzimy. Smacznego :-)
Wyszło pysznie. Naprawdę super przepis. Będzie gościł często na moim stole. Poszukam innych ciekawych przepisów na tym blogu.
OdpowiedzUsuńSuper ślimaczki, ja robię podobne, np. ze szpinakiem i serem. :)
OdpowiedzUsuńO to cos dla mnie, coś mi kiedyś kuzynka mówiła takich ślimaczkach. Koniecznie muszę sobie zapisać i wypróbować, zrobić, bo wszystkie składniki bardzo lubię. :)
OdpowiedzUsuńwyglądają pysznie. To super przekąska na domówkę (ach... jak ja tęsknię za domówkami :P )
OdpowiedzUsuńciekawy pomysł na majówkowy wypad za miasto;)
OdpowiedzUsuńPomysłowy :) napewno Twój przepis wykorzystam . W dodatku ładnie wyglada
OdpowiedzUsuńSzybka przekaska ;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ślimaczki, mogę je jeść i jeść;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ślimaczki :) ja przeważnie robię je z stosem pomidorowym ale muszę spróbować takiej wersji :)
OdpowiedzUsuńKształt ślimaków z ciasta francuskiego wygląda atrakcyjnie i pysznie. Odpowiednie danie dla przyjaciół na kawę lub herbatę.
OdpowiedzUsuńPozdrowienia.
Pychotka :) Mam wielką słabość do ciasta francuskiego w każdej formie :)
OdpowiedzUsuńsuper, rzeczywiście świetnie się prezentują :)
OdpowiedzUsuńAle te ślimaczki kuszą nadzieniem😊Wyglądają i smakują pewnie niebiańsko, dziękuję za przepis🌞
OdpowiedzUsuńWyglądają obłędnie
OdpowiedzUsuńCzęsto robię takie ślimaczki, nawet bez okazji :-)
OdpowiedzUsuńsuper przekąska
OdpowiedzUsuńWOW, they look appetizing. thank you for the recipe.
OdpowiedzUsuńbrazilian human hair wigs
Lubię ciasto francuskie, ale raczej na słodko:)
OdpowiedzUsuńOj dawno nie jadłam takich ślimaczków zawijasków. Czas kupić ciasto francuskie ;)
OdpowiedzUsuńPrzepychota, ja ze swojej strony mogę polecić różyczki z ciasta francuskiego, salami i sera :D Pięknie wyglądają a jeszcze lepiej smakują :)
OdpowiedzUsuń