Sernik kajmakowy z truskawkową pianką
Dzień dobry :-) Już piątek, tydzień szybciutko zleciał, szkoda tylko, że pogoda się popsuła, bo było już tak ładnie wiosennie. Ja mam dziś dla Was przepis na pyszny, właśnie taki wiosenny sernik kajmakowy z truskawkową pianką. Już nie mogę się doczekać świeżych truskawek, dobrze, że zamroziłam, to mogę teraz wykorzystać. Do przygotowania sernika użyła sera z wiaderka Wieluń Mój ulubiony twarożek kanapkowo - sernikowy . Do serników ja go uwielbiam, jest rewelacyjny i ma prosty i dobry skład. Serniczek polecam, jest pyszny. Miłego piątku Wam życzę :-)
Składniki na biszkopt:
- 3 jajka L
- 1/2 szklanki mąki pszennej typ 450
- 1/2 szklanki drobnego cukru do wypieków
- 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
- 2 łyżki kakao
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżka oleju
- szczypta soli
Masa serowa:
- 1 kg twarożku kanapkowo - sernikowego Wieluń
- 200 g kajmaku
- 4 jajka L
- 1 budyń waniliowy
- 1 łyżka mąki ziemniaczanej
- 400 g śmietany 12 %
- szczypta soli
Truskawkowa pianka:
- 400g mrożonych truskawek
- 1 galaretka krystaliczna
- 250 ml śmietanki 30%
Dodatkowo:
- gorzka czekolada
- biała czekolada
Biszkopt:
1. Białka oddzielamy od żółtek i ubijamy ze szczyptą soli na sztywną pianę. Teraz stopniowo dodajemy cukier cały czas miksując na najwyższych obrotach miksera.
2. Następnie zmniejszamy obroty miksera i stopniowo dodajemy żółtka. Miksujemy do połączenia się składników. Dodajemy olej, miksujemy.
3. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia, dodajemy w dwóch partiach do ciasta. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, przelewamy ciasto. Pieczemy w 180 stopniach niecałe 20 minut. Odstawiamy do przestudzenia.
Masa serowa:
1. Jak biszkopt będzie nam się studził, to przygotowujemy masę serową. Do misy robota dajemy ser, żółtka, kajmak, budyń, mąkę ziemniaczaną i śmietanę. Miksujemy do połączenia się składników. Białka ubijamy ze szczyptą soli na samym końcu dodajemy do masy serowej. Delikatnie mieszamy drewnianą łyżką.
2. Tak przygotowaną masę przekładamy na podpieczony biszkopt. Pieczemy w 190 stopniach około 60 minut. Następnie wyłączamy piekarnik i studzimy około 20 minut przy uchylonych drzwiczkach. Potem wyjmujemy i studzimy już normalnie.
Pianka:
1. Truskawki wcześniej rozmrażamy. Po rozmrożeniu miksujemy blenderem i dodatkowo przecieramy przez sitko.
2. Galaretkę rozpuszczamy w 250 ml wrzątku. Studzimy. Jak zacznie nam tężeć, to ubijamy wtedy śmietankę. Do ubitej dodajemy mus truskawkowy i galaretkę. Miksujemy. Wstawiamy na chwile do lodówki, sprawdzając dość często czy nie zaczyna nam zastygać. Jak zacznie, to przekładamy na nasz sernik. Wstawiamy na kilka godzin do lodówki. Przed podaniem ścieramy na wierzch gorzką i białą czekoladę. Smacznego :-)
Kajmak + truskawka + sernik. Idealne połączenie :)
OdpowiedzUsuńCiekawe ciasto... ładnie wygląda ;)
OdpowiedzUsuńTrochę trzeba się narobić, ale bez wątpienia warto :) Pychota!
OdpowiedzUsuńZjadłabym, wygląda mega apetycznie :)
OdpowiedzUsuńwygląda smakowicie ;)
OdpowiedzUsuńniezwykle apetyczny!
OdpowiedzUsuńto wygląda tak pysznie :D
OdpowiedzUsuńWygląda przeeepysznie!
OdpowiedzUsuńWitam :) jaka rozmiar blaszki zostal uzyty w przepsie?
OdpowiedzUsuńLook very delicious.
OdpowiedzUsuńNew Post - https://www.exclusivebeautydiary.com/2021/03/clarins-lip-comfort-oil-04-candy.html
Mmm… serniczek 😊. Muszę gdzieś się załapać na taki deser podczas następnego pobytu w Polsce 😋.
OdpowiedzUsuńNie spotkałam się wcześniej z takim przepisem, ale ciasto prezentuje się bardzo smakowicie :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam.
ślicznie wygląda
OdpowiedzUsuńWygląda obłędnie!
OdpowiedzUsuńCudny, z chęcią bym zjadła.
OdpowiedzUsuńPartner mi co jakiś czas marudzi o serniku (ja nie lubię). Chyba go do ciebie wyślę :D
OdpowiedzUsuńRozpływamy się nad tym ciastem!
OdpowiedzUsuń