Naleśniki zapiekane z kurczakiem, szpinakiem, cukinią, pomidorem, oliwką i mozzarellą
Dzień dobry :-) Nie wiem jak Wy, ale my bardzo lubimy naleśniki na wytrawnie. Tym razem nawet córka, która uwielbia na słodko, zjadła i była zadowolona. Naleśniki zrobiliśmy z farszem z kurczaka, szpinaku, cukinii, suszonych pomidorów i oliwek. Do tego starta mozzarella. Wszystko zapieczone. Polecam i miłego Wam życzę :-)
Składniki na 8 sztuk:
Naleśniki robimy z tego przepisu (klik) nie dodajemy cukru!
Farsz:
- 2 filety z kurczaka
- 1 mała cukinia
- 1/2 opakowania świeżego szpinaku
- kilkanaście pomidorów suszonych
- oliwki czarne
- 3 ząbki czosnku
- przyprawa włoska
- sól
- pieprz
- starta mozzarella
- olej do smażenia
1. Najpierw przygotowujemy naleśniki. Filety kroimy w drobną kostkę, wrzucamy na patelnię, na której rozgrzewamy wcześniej olej.
2. Dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, pokrojoną w ćwiartki cukinię i podsmażamy. Pomidory kroimy w paseczki, oliwki w plasterki, dorzucamy do kurczaka.
3. Następnie dodajemy szpinak, doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy przyprawę do dań włoskich. Mieszamy i gotowe.
4. Mozzarellę ścieramy na tarce o grubych oczkach. Na połowie naleśnika rozkładamy porcję farszu, posypujemy stratą mozzarellą i składamy. Wkładamy do naczynia żaroodpornego. Robimy tak z pozostałymi naleśnikami.
5. Jak zostanie nam mozzarelli to posypujemy nią naleśniki.
6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Naleśniki zapiekamy około 15 - 20 minut. Smacznego :-)
Uwielbiam takie naleśniki;)
OdpowiedzUsuńAle to pysznie wygląda
OdpowiedzUsuńWygląda naprawdę rewelacyjnie. ;)
OdpowiedzUsuńCiekawy pomysł na naleśniki :D
OdpowiedzUsuńPrezentują się bardzo smakowicie :D
Pozdrawiam.
Już wiem co zrobie jutro na obiad:)
OdpowiedzUsuńBuziaki:*
Zapraszam na ostatni post -> WWW.KARYN.PL
Ale mi narobiłaś smaka :) Uwielbiam naleśniczki w takiej formie :)
OdpowiedzUsuńMusiały być pyszne :). Dawno nie jadłam takich naleśników, jeśli już, to w ostatnim czasie zawsze na słodko :)
OdpowiedzUsuńDla mnie pychota. Moje smaki!
OdpowiedzUsuńPrezentuja się przepysznie, ciekawy pomysł na naleśniki na słono, a takie zdecydowanie preferuję :-)
OdpowiedzUsuńbardzo fajne nadzienie!
OdpowiedzUsuńWyglądają pysznie!
OdpowiedzUsuńUwielbiam naleśniki, a takie zapiekane smakują jeszcze lepiej :)
OdpowiedzUsuńMuszę takie zrobić! :)
OdpowiedzUsuńWow bardzo ciekawy przepis . Pomysł nietuzinkowy
OdpowiedzUsuńZrobiłam! Bez szpinaku, ale wyszło super <3
OdpowiedzUsuń