Lazania z mięsem mielonym, szpinakiem i dynią
Dzień dobry :-) Wczoraj naszło nas na lazanię. Zrobiliśmy taką ze szpinakiem, dynią i mięsem mielonym. Do tego sos beszamelowy. Lazania wyszła pyszna, dynia i szpinak idealnie do niej pasują. Miałam tylko za mało płatów, ale poradziłam sobie inaczej ;-) Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)
Składniki:
- 12 płatków lasagne
- 70 g sera grana padano
- 80 g startej mozzarelli
Farsz:
- około 200 - 250 g dyni
- 200 g szpinaku baby
- 2 ząbki czosnku
- 400 g mięsa mielonego wieprzowego
- 1 cebula
- 1 łyżeczka oregano
- 1 łyżeczka słodkiej papryki
- sól
- pieprz
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżki masła
Sos beszamelowy:
- 3 łyżki masła
- 3 łyżki mąki
- 500 ml mleka
- sól
- pieprz
- gałka muszkatołowa
1. Z dyni usuwamy pestki, wkładamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i pieczemy około 30 minut. Następnie sprawdzamy czy jest już miękka, jeśli tak to wyjmujemy i chwilkę studzimy. Jak się nam przestudzi, to ściągamy przypieczoną warstwę wierzchnią i wyjmujemy miąższ, który rozgniatamy widelcem. Odkładamy.
2. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy, szpinak myjemy, siekamy na drobniej i wrzucamy na patelnię. Dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, sól i pieprz. Blanszujemy. Ostawiamy.
3. Na pletni rozgrzewamy łyżkę oliwy i masła. Cebulę obieramy i kroimy w drobną kosteczkę, wrzucamy na patelnię.
4. Jak się nam zeszkli dodajemy do niej zmielone mięso i smażymy. Dodajemy paprykę, oregano i doprawiamy solą oraz pieprzem.
Sos beszamelowy:
1. W rondelku rozgrzewamy masło, dodajemy mąkę i smażymy przez około 2 minuty. Ciągle mieszamy. Teraz partiami dodajemy mleko, mieszając, sos powinien być gładki.
2. Gotujemy na małym ogniu przez chwilkę mieszając, zdejmujemy z gazu i doprawiamy solą, pieprzem i gałką muszkatołową.
Jak by powstały Wam grudki, to wtedy bierzemy blender i miksujemy.
W szerokim garnku zagotowujemy wodę. Wrzucamy po jednym płacie na kilka minut, żeby lekko go podgotować.
Na spód naczynia dajemy trochę sosu, układamy na nim 3 płaty do lasagne, na płaty nakładamy połowę mięsa, na niego dajemy trochę sosu, który rozsmarowujemy po całości, całość posypujemy startymi i wymieszanymi serami (oczywiście dzielimy) Na serach układamy kolejne 3 płaty do lasagne, na nich rozkładamy szpinak, trochę sosu i część startych serów. Teraz znowu układamy płaty, na nich dynię, resztę mięsa, sos i ciut sera. Na wierzch dajemy ostatnie płaty, resztę sosu i resztę startych serów.
Ja tej ostatniej warstwy płatów już nie dawałam.
Całość wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i zapiekamy około 25 - 30 minut. Smacznego :-)
nigdy nie wpadłabym na takie połączenie, brzmi ciekawie
OdpowiedzUsuńWyglada przepysznie :) muszę w końcu spróbować lasagne ze szpinakiem :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam lazanię ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda, musiała być smaczna :)
OdpowiedzUsuńSuper :) bardzo podoba mi się to połączenie smaków :)
OdpowiedzUsuńOh so tasty lasagna
OdpowiedzUsuńThis looks wonderful Beata, we love Lasagna !!!xo
OdpowiedzUsuńJa robię lasagne ze szpinakiem w wersji wegańskiej (warstwa szpinaku z tofu, warstwa pomidorowa i beszamel z mleka owsianego) :)
OdpowiedzUsuńLazania z dynią!? Mmmmm brzmi smakowicie! Już wiem, co przygotuję dzisiaj na obiad!
OdpowiedzUsuń