Ciasto czekoladowe z orzechami i żurawiną
poniedziałek, listopada 30, 2020
15
Boże Narodzenie
,
ciasta
,
nowe
,
wpis sponsorowany
,
współpraca
Dzień dobry :-) Poniedziałek rozpoczynamy na słodko mega czekoladowym ciastem z orzechami i żurawiną. Ciasto podczas pieczenia obłędnie pachnie, aż ciężko było wytrzymać, bo tak się go chciało już zjeść. Nawet nie zdążyło porządnie wystygnąć a już musiałam go kroić, bo dzieci nie mogły wytrzymać. Polecam, warto zrobić :-) Miłego poniedziałku Wam życzę :-)
Składniki:
- 6 jajek L
- 1/2 szklanki cukru
- 150 g masła
- 1 szklanka mąki pszennej typ 450
- 100 g czekolady gorzkiej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 łyżki ciemnego kakao
- 100 g posiekanych orzechów włoskich u mnie Helio
- garść posiekanej żurawiny
- polewa czekoladowa u mnie Helio
1. Masło i czekoladę roztapiamy w kąpieli wodnej i dostawiamy do ostygnięcia. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier (jeśli wolicie bardziej słodkie ciasta, to cukru można dać 3/4 szklanki) i miksujemy na najwyższych obrotach do momentu, aż powstanie jasna, puszysta masa.
2. Do masy jajecznej dodajemy roztopioną czekoladę z masłem, miksujemy do połączenia składników.
3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczeni i kakao, dodajemy do ciasta. Miksujemy. Jak składniki się nam połączą dodajemy posiekane orzechy i żurawinę. Mieszamy.
4. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, górę wyrównujemy.
5. Pieczemy w 180 stopniach około 50 - 60 minut do tzw. "suchego patyczka"
6. Po upieczeniu studzimy i polewamy polewą czekoladową. Smacznego :-)
2. Do masy jajecznej dodajemy roztopioną czekoladę z masłem, miksujemy do połączenia składników.
3. Mąkę mieszamy z proszkiem do pieczeni i kakao, dodajemy do ciasta. Miksujemy. Jak składniki się nam połączą dodajemy posiekane orzechy i żurawinę. Mieszamy.
4. Keksówkę wykładamy papierem do pieczenia. Przekładamy ciasto, górę wyrównujemy.
5. Pieczemy w 180 stopniach około 50 - 60 minut do tzw. "suchego patyczka"
6. Po upieczeniu studzimy i polewamy polewą czekoladową. Smacznego :-)
intensywne, pyszne!
OdpowiedzUsuńmusi byc pyszne :)
OdpowiedzUsuńAle pyszności :)
OdpowiedzUsuńMój Ukochany często robi podobne 🙂
OdpowiedzUsuńLubię żurawinę.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta :)
OdpowiedzUsuńIdealne na zimę :)
OdpowiedzUsuńŚwietne ciacho na te mroźne dni. Yumi!
OdpowiedzUsuńAle smakowicie wygląda, takie miękkie, czekoladowe, pycha. Muszę zrobić, tylko żurawinę trzeba kupić ;)
OdpowiedzUsuńAleż pulchne i delikatne :) Na pewno bardzo smaczne :)
OdpowiedzUsuńŁatwy i szybki przepis ;) na pewno kiedyś spróbuje.
OdpowiedzUsuńWidzę, że mamy przepis na przysłowiowe,, niebo w gębie''. Muszę koniecznie wypróbować. Pozdrawiam cieplutko ☀️
OdpowiedzUsuńJaka pyszna propozycja , zwłaszcza na świąteczne ciasto :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńPrawdziwa uczta dla czekoladożerców :)
OdpowiedzUsuń