Risotto ze szpinakiem, cukinią i oliwkami

 

Dzień dobry :-) Strasznie brzydka dziś pogoda :-( Pada, zimno bardzo, aż nie chce się wychodzić. Moje dzieci zamawiały na obiad po raz kolejny risotto. Polubiły bardzo. Tym razem zrobiłam im ze szpinakiem, cukinią i oliwkami, do tego natka pietruszki. Risotto wyszło pyszne :-) Pozdrawiam i miłego dnia wszystkim życzę :-)

Składniki na 1 porcje:

  • około 300 g ryżu Arborio
  • 1 mniejsza cukinia
  • szpinak rozdrobniony/mrożony 
  • oliwki czarne
  • 1 cebula
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 litr bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
  • natka pietruszki
  • 2 łyżki oliwy z oliwek
  • sól
  • pieprz
  • starty ser grana padano

1. Na początku przygotowujemy bulion. Następnie na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy. Cebulę obieramy i wrzucamy na patelnię.
2. Ryż Arborio dajemy do sitka i płuczemy pod bieżącą wodą. Dodajemy do zeszklonej cebuli i prażymy około 3 minuty ciągle mieszając.
3. Teraz dolewamy wino. Po kilku minutach dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek i wlewamy pierwszą porcję bulionu (bulion dzielimy na 3-4 porcje)
4. Jak ryż wsiąknie bulion to dolewamy znowu. Pamiętajmy o częstym mieszaniu.
5. Po dodaniu bulionu trzeci raz dodajemy pokrojoną w ćwiartki cukinię i mrożony szpinak. Mieszamy.
6. Oliwki kroimy w plasterki, natkę siekamy. Dodajemy pod sam koniec. 
7. Jak ryż wsiąknie nam ostatnią porcję bulionu i będzie miękki dodajemy część startego sera grana padano i mieszamy. Jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem. Przekładamy na talerze, posypujemy pozostałym startym serem i gotowe. Smacznego :-)






13 komentarzy:

  1. Pożywny obiad śniadanie i kolacja ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na pewnko pyszne :) chociaż ja bym akurat zrezygnowała z oliwek, bo mi nie smakują :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Lubię risotto ze szpinakiem, wygląda super❤

    OdpowiedzUsuń
  4. nie moje smaki, jednak dla miłośników oliwek na pewno będzie w punkt ;)

    OdpowiedzUsuń
  5. Cukinia i oliwki niestety dyskwalifikują to danie 😜 nie przepadam za tymi dwoma składnikami

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda pysznie, ale tym razem nie dla mnie, jakoś nie jestem fanką szpinaku :P

    OdpowiedzUsuń
  7. Wygląda przepysznie i na pewno tak smakuje ☺️

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię takie dania :) U mnie też pada i zimno, czekam na polską złotą jesień :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger