Risotto z kurkami i koperkiem
Dzień dobry :-) Sezon na kurki już powoli będzie się kończył. U mnie jeszcze risotto z kurkami i koperkiem. My je bardzo lubimy, a danie proste, ale bardzo smaczne :-) Polecam i miłego poniedziałku Wam życzę :-)
Składniki na 4 porcje:
- około 300 g ryżu arborio
- 200 g kurek
- pęczek koperku
- 1 litr bulionu
- 1 cebula
- 2-3 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki białego wytrawnego wina
- 2 - 3 łyżki oliwy
- starty ser grana padano
- sól
- pieprz
1. Przygotowujemy bulion. Następnie cebule obieramy i kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy oliwę i wrzucamy cebulę. Jak się nam zeszkli wrzucamy przepłukany pod bieżącą wodą ryż arborio i prażymy jakieś 2-3 minuty.
2. Następnie wlewamy wino, mieszamy, po kilku minutach dodajemy czosnek przepuszczony przez praskę i dolewamy partiami bulion (ja dzielę sobie go na 4 razy).
3. Kurki myjemy. Dorzucamy do ryżu po dodaniu ostatniej partii bulionu. Pamiętajmy o mieszaniu. Pod koniec dorzucamy posiekany koperek. Wyłączamy gaz, wrzucamy straty ser grana padano (garść, reszta do posypania), mieszamy, jeśli trzeba doprawiamy solą i pieprzem.
4. Przekładamy na talerze i posypujemy startym serem. Smacznego :-)
Coś dla mnie, uwielbiam takie dania 😊
OdpowiedzUsuńRzadko jem risotto, Twoja propozycja wygląda smakowicie...
OdpowiedzUsuńKurki.... zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńAle pycha, ja właśnie przed obiadem :)
OdpowiedzUsuń„Zapraszam także do siebie na nowy post - KLIK
Risotto? To będzie moje pierwsze podejście :D Mam nadzieję, że podołam! :D
OdpowiedzUsuńChętnie bym spróbowała- bardzo ciekawy przepis
OdpowiedzUsuńKurki uwielbiam tak jak pieczarki :)
OdpowiedzUsuńAle fajnie wygląda ❤
OdpowiedzUsuńWygląda absolutnie przepysznie! Muszę koniecznie spróbować ;)
OdpowiedzUsuńZapraszam: czytanko.pl
z kurkami i koperkiem musi być pyszne ;)
OdpowiedzUsuńOmg jak ja uwielbiam kurkiii
OdpowiedzUsuńPyyyyszny obiadek.
OdpowiedzUsuńzawsze chciałam zjeśc risotto :D może niekoniecznie z kurkami, ale jakieś zwykłe z czymś co lubię - mega!
OdpowiedzUsuńBardzo lubię kurki :)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie, oj jadłabym :-)
OdpowiedzUsuńmoja mama zjadłaby z wielką chęcia, kocha kurki!
OdpowiedzUsuńUwielbiam kurki :)
OdpowiedzUsuńPrzepyszne!
OdpowiedzUsuńnigdy nie jadłam risotto hah, długo nawet nie miałam pojęcia co to jest,ale to jak byłam młodsza.
OdpowiedzUsuńLooks absolutely delicious Beata !
OdpowiedzUsuńW tym roku nie jadłam kurek. A ryż arborio uwielbiam.
OdpowiedzUsuńNigdy nie lubiłam grzybów, nadal nie lubię, ale może kiedyś się przekonam :)
OdpowiedzUsuń