Ciasto łaciate z borówką amerykańską i kruszonką



Dzień dobry :-) Sezon na borówkę amerykańską w pełni. Wszyscy je uwielbiamy, córka szczególnie. Wczoraj zrobiłyśmy placek właśnie z borówką. Musiała być obowiązkowo kruszonka i ciasto kolorowe. Więc zgoda była na takie ;-) Wyszło pyszne, dzisiaj już się kończy. Proste w wykonaniu, zamiast borówek możecie dać inne owoce, polecam i miłego dzionka życzę :-)

Blaszka: 23x33 cm

Składniki kruszonka:

  • 50 g zimnego masła
  • 50 g cukru pudru
  • 100 g mąki pszennej


1. Do miski dajemy wszystkie składniki. Palcami rozcieramy masło z cukrem i mąką. Jak zacznie się nam zlepiać to wkładamy na chwilę do lodówki.

Składniki ciasto:

  • 4 jajka L
  • 3 szklanki mąki (szklanka 250 ml)
  • 1 szklanka oleju
  • 1 szklanka wody gazowanej
  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 3/4 szklanki drobnego cukru
  • 3 łyżki kakao
  • borówka amerykańska


1. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na najwyższych obrotach do momentu aż jajka podwoją swoją objętość, a masa będzie puszysta.
2. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Teraz na przemiennie dajemy mąkę, wodę i olej. Miksujemy już na mniejszych obrotach.
3. Masę dzielimy na pół, do jednej dodajemy kakao, mieszamy do połączenia się składników.  
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Teraz łyżką dajemy kupki ciasta jasnego naprzemiennie z ciemnym. 
5. Za pomocą łopatki wyrównujemy ciasto. Wykładamy borówki, troszkę je delikatnie wciskamy w ciasto. Na wierzch rozkładamy kruszonkę. 
6. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy, Smacznego :-)






15 komentarzy:

  1. Uwielbiam takie placki, niedawno jadłam podobny, tylko, że z jagodami 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. W niedzielę mam gości i zastanawiałam się, jakie ciasto zrobić. Dziękuję, już wiem! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Tak sobie patrzę i robię się głodny 🙂 pysznie wygląda i pewnie takie jest.

    OdpowiedzUsuń
  4. Uwielbiam takie ciacha z sezonowymi owocami, pysznie wyszło :-)

    OdpowiedzUsuń
  5. Jadłam kiedyś ciasto łaciate, ale samo. Z połączenie jakie proponujesz wydaje mi się naprawdę ciekawe. Muszę mojej mamie pokazać :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Moje smaki! Aż mi ślinka leci. Trzeba zakasać rękawy do pieczenia :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglada mega apetycznie ;) uwielbiam borkowki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Z pewnością pyszne ciasto :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Jej i tak na wieczór mnie kusisz takimi pysznościami :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Pyszne ciasto. My ostatnio z córką zjadłyśmy borówki solo i nie starczyło do ciasta ;)

    OdpowiedzUsuń
  11. Pysznie wygląda :)Zjadłabym :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Mniam! Wygląda świetnie! Koniecznie muszę przygotować!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger