Ciasto łaciate z borówką amerykańską i kruszonką
Dzień dobry :-) Sezon na borówkę amerykańską w pełni. Wszyscy je uwielbiamy, córka szczególnie. Wczoraj zrobiłyśmy placek właśnie z borówką. Musiała być obowiązkowo kruszonka i ciasto kolorowe. Więc zgoda była na takie ;-) Wyszło pyszne, dzisiaj już się kończy. Proste w wykonaniu, zamiast borówek możecie dać inne owoce, polecam i miłego dzionka życzę :-)
Blaszka: 23x33 cm
Składniki kruszonka:
- 50 g zimnego masła
- 50 g cukru pudru
- 100 g mąki pszennej
1. Do miski dajemy wszystkie składniki. Palcami rozcieramy masło z cukrem i mąką. Jak zacznie się nam zlepiać to wkładamy na chwilę do lodówki.
Składniki ciasto:
- 4 jajka L
- 3 szklanki mąki (szklanka 250 ml)
- 1 szklanka oleju
- 1 szklanka wody gazowanej
- 3 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 szklanki drobnego cukru
- 3 łyżki kakao
- borówka amerykańska
1. Do misy miksera wbijamy jajka, dodajemy cukier i ubijamy na najwyższych obrotach do momentu aż jajka podwoją swoją objętość, a masa będzie puszysta.
2. Mąkę przesiewamy i mieszamy z proszkiem do pieczenia. Teraz na przemiennie dajemy mąkę, wodę i olej. Miksujemy już na mniejszych obrotach.
3. Masę dzielimy na pół, do jednej dodajemy kakao, mieszamy do połączenia się składników.
4. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia. Teraz łyżką dajemy kupki ciasta jasnego naprzemiennie z ciemnym.
5. Za pomocą łopatki wyrównujemy ciasto. Wykładamy borówki, troszkę je delikatnie wciskamy w ciasto. Na wierzch rozkładamy kruszonkę.
6. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut do tzw. suchego patyczka. Studzimy, Smacznego :-)
Uwielbiam takie placki, niedawno jadłam podobny, tylko, że z jagodami 😊
OdpowiedzUsuńależ bym teraz zjadła!
OdpowiedzUsuńW niedzielę mam gości i zastanawiałam się, jakie ciasto zrobić. Dziękuję, już wiem! :)
OdpowiedzUsuńTak sobie patrzę i robię się głodny 🙂 pysznie wygląda i pewnie takie jest.
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciacha z sezonowymi owocami, pysznie wyszło :-)
OdpowiedzUsuńJadłam kiedyś ciasto łaciate, ale samo. Z połączenie jakie proponujesz wydaje mi się naprawdę ciekawe. Muszę mojej mamie pokazać :)
OdpowiedzUsuńidealne na lato ;)
OdpowiedzUsuńMoje smaki! Aż mi ślinka leci. Trzeba zakasać rękawy do pieczenia :)
OdpowiedzUsuńWyglada mega apetycznie ;) uwielbiam borkowki :)
OdpowiedzUsuńZ pewnością pyszne ciasto :)
OdpowiedzUsuńJej i tak na wieczór mnie kusisz takimi pysznościami :)
OdpowiedzUsuńPyszne ciasto. My ostatnio z córką zjadłyśmy borówki solo i nie starczyło do ciasta ;)
OdpowiedzUsuńPysznie wygląda :)Zjadłabym :)
OdpowiedzUsuńBoskie jest to ciasto Beatko!
OdpowiedzUsuńMniam! Wygląda świetnie! Koniecznie muszę przygotować!
OdpowiedzUsuń