Ciasto bez pieczenia podwójnie truskawkowe



Dzień dobry :-) Jeśli lubicie ciasta bez pieczenia, a nie macie pomysłu jakie zrobić na weekend, to polecam Wam moje :-) Spód to biszkopty, potem warstwa z jogurtu greckiego i galaretki truskawkowej, kolejna warstwa to zmiksowane truskawki ze śmietanką i na wierzchu galaretka. Ciasto wyszło pyszne, polecam i miłego weekendu Wam życzę :-)

Składniki:

  • 1 opakowanie podłużnych biszkoptów
  • 2 galaretki truskawkowe
  • 400 g jogurtu greckiego
  • 500 ml śmietanki 30%
  • około 700 g truskawek
  • 4-5 łyżek cukru
  • 3 łyżki żelatyny


1. Jedną galaretkę rozpuszczamy w 350 ml wrzątku, studzimy.
2. Na spód blaszki o wymiarach 25x25 cm dajemy papier, boki owijamy folią spożywczą. Na przepierze układamy podłużne biszkopty. 
3. Jak galaretka nam przestygnie i zacznie tężeć to miksujemy ją z jogurtem greckim. Przelewamy na biszkopty i wkładamy do lodówki.
4. Żelatynę rozpuszczamy w 1/2 szklanki wody. Truskawki miksujemy blenderem (odkładamy sobie kilkanaście na wierzch). Słodzimy wedle uznania. 
5. Śmietankę ubijamy. żelatynę rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Żeby ją zahartować, to dodajemy do niej 2-3 łyżki ubitej śmietany, mieszamy. Do ubitej śmietany dodajemy zmiksowane truskawki i żelatynę. Miksujemy do połączenia się składników.
6. Przelewamy na zastygniętą warstwę z jogurtem i galaretką. Wstawiamy do lodówki.
7. Drugą galaretkę rozpuszczamy w 400 ml wody, odstawiamy do wystudzenia i lekkiego stężenia. 
8. Jak warstwa truskawkowa nam zastygnie, układamy na niej połówki truskawek i zalewamy tężejącą galaretką. Zostawiamy na noc w lodówce :-) Smacznego :-)







15 komentarzy:

  1. Za tego typu ciastami przepada moja rodzinka ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Bardzo lubię takie ciasta bez pieczenia 😊

    OdpowiedzUsuń
  3. O mniam, ale pyszności :) Na lato nie ma nic lepszego, niż ciasta bez pieczenia!

    OdpowiedzUsuń
  4. Chyba już wiem jakie ciasto zrobię na weekend

    OdpowiedzUsuń
  5. Super przepis! Idealny na upały, kiedy jest tak gorąco, że ostatnie o czym myślimy to włączenie piekarnika ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Uwielbiam takie ciasta a na lato są one idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zawsze w lato je robię ♥ Najlepsze♥

    OdpowiedzUsuń
  8. O rany to ciasto musi pysznie smakować

    OdpowiedzUsuń
  9. Zaciekawiłaś mnie tym przepisem :D Lubię ciasta bez pieczenia, więc chętnie wykorzystam ten przepis :D
    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Latem takie ciasto robię dość często :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Lubię ciasta bez pieczenia. Większość tak robię, rzadko keidy coś ląduje w piekarniku :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger