Sernik królewski z brzoskwiniami


Dzień dobry :-) Dziś spieszę do Was z przepisem na pyszny sernik królewski zrobiony trochę po mojemu. 
Dodałam brzoskwinie i serek mascarpone. To takie dodatki ode mnie, a tak tradycyjnie twaróg z wiaderka tym razem Wieluń Mój Ulubiony.
Zawsze serniki robiłam tradycyjnie z twarogu, który mieliłam, ale jak kupicie dobry ser w wiaderku to sernik wychodzi pyszny. Wieluń jest taki, gęsty idealny do serników.
Marka Wieluń ma w swojej ofercie pyszne sery, mleka, masła, serki kanapkowe, kefiry i rewelacyjny jogurt naturalny kremowy, który mi też bardzo przypadł do gustu.
Polecam sernik i wyroby Wieluń również. Miłego dnia Wam życzę :-)

Blaszka 23x33cm

Składniki ciasto kruche:
  • 400 g mąki pszennej
  • 200 g zimnego masła
  • 3/4 szklanki cukru pudru
  • 4 łyżki kakao
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Ser:
  • 1 kg sera z wiaderka u mnie twarożek kanapkowo-sernikowy Wiueluń
  • 4 jajka L
  • 200 ml śmietanki 30%
  • 250 g serka mascarpone
  • 1 budyń waniliowy 40 g bez cukru
  • 1 łyżeczka pasty waniliowej
  • 2 kopiate łyżki mąki
  • 1/2 szklanki cukru pudru
  • 1 puszka brzoskwiń

Ciasto:
Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na dwie części 60% na 40% owinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do zamrażarki.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach. Troszkę ugniatamy ręką.

Ser:
Do misy robota dajemy jajka i cukier. Na wysokich obrotach ubijamy na puszystą masę. Teraz dodajemy ser, śmietanę i mascarpone, mąkę i budyń. Miksujemy do połączenia się składników. 
Brzoskwinie kroimy w kostkę. Dorzucamy do sera i mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masę przekładamy na ciasto. Wierzch wyrównujemy. Na ser ścieramy drugą połowę ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy 1,20 godziny. Następnie studzimy przez około 20 minut przy uchylonym piekarniku. Później już normalnie. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)






20 komentarzy:

  1. uwielbiam serniki! pod każdą postacią:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda pysznie. Moja rodzinka uwielbia serniki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. This cake looks so delicious. Thank you for sharing recipe.

    New Blog – https://www.bibliothequeduparfums.com/

    OdpowiedzUsuń
  4. Ładny. Wiele dobrego słyszałam o tym twarożku :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Hi dear, your blog is so beautiful. I really like it.
    Follow for follow? I already follow you. Btw I am the new one and I would appreciate it.

    OdpowiedzUsuń
  6. Wygląda wspaniale, jestem miłośniczką ciast :) Muszę koniecznie wypróbować twój przepis, sernik wygląda i zapewne smakuje obłędnie :)
    Pozdrawiam ciepło ♡

    OdpowiedzUsuń
  7. aż się prosi żeby porwać kawałeczek tego serniczka

    OdpowiedzUsuń
  8. Wezmę kawałek ale brzoskwinię odłożę :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Sernik królewski jest jednym z lepszych serników, jakie do tej pory jadłam :)

    OdpowiedzUsuń
  10. ojaaaa! ale pyszności <3 ;oo!

    OdpowiedzUsuń
  11. Uwielbiam :) serniki to moje ulubione ciasto

    OdpowiedzUsuń
  12. Gdy jeszcze mogłam jeść nabiał, to uwielbiałam ten biały serek :)

    OdpowiedzUsuń
  13. I adore anything peach flavoured, but never have I tried anything like a peach cheesecake! I would love to try it as yours sounds delicious xo

    OdpowiedzUsuń
  14. Cudowny serniczek kochana, bardzo go lubię :-)

    OdpowiedzUsuń
  15. Zjadłabym taki serniczek, to moje najulubieńsze ciasto 😉

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger