Sernik królewski z brzoskwiniami
Dzień dobry :-) Dziś spieszę do Was z przepisem na pyszny sernik królewski zrobiony trochę po mojemu.
Dodałam brzoskwinie i serek mascarpone. To takie dodatki ode mnie, a tak tradycyjnie twaróg z wiaderka tym razem Wieluń Mój Ulubiony.
Zawsze serniki robiłam tradycyjnie z twarogu, który mieliłam, ale jak kupicie dobry ser w wiaderku to sernik wychodzi pyszny. Wieluń jest taki, gęsty idealny do serników.
Marka Wieluń ma w swojej ofercie pyszne sery, mleka, masła, serki kanapkowe, kefiry i rewelacyjny jogurt naturalny kremowy, który mi też bardzo przypadł do gustu.
Polecam sernik i wyroby Wieluń również. Miłego dnia Wam życzę :-)
Blaszka 23x33cm
Składniki ciasto kruche:
- 400 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła
- 3/4 szklanki cukru pudru
- 4 łyżki kakao
- 2 łyżki jogurtu naturalnego gęstego
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
Ser:
- 1 kg sera z wiaderka u mnie twarożek kanapkowo-sernikowy Wiueluń
- 4 jajka L
- 200 ml śmietanki 30%
- 250 g serka mascarpone
- 1 budyń waniliowy 40 g bez cukru
- 1 łyżeczka pasty waniliowej
- 2 kopiate łyżki mąki
- 1/2 szklanki cukru pudru
- 1 puszka brzoskwiń
Ciasto:
Składniki na ciasto zagnieść. Podzielić na dwie części 60% na 40% owinąć w folię spożywczą i włożyć na około 30 minut do zamrażarki.
Formę wykładamy papierem do pieczenia. Większą część ciasta ścieramy na tarce o grubych oczkach. Troszkę ugniatamy ręką.
Ser:
Do misy robota dajemy jajka i cukier. Na wysokich obrotach ubijamy na puszystą masę. Teraz dodajemy ser, śmietanę i mascarpone, mąkę i budyń. Miksujemy do połączenia się składników.
Brzoskwinie kroimy w kostkę. Dorzucamy do sera i mieszamy łyżką. Tak przygotowaną masę przekładamy na ciasto. Wierzch wyrównujemy. Na ser ścieramy drugą połowę ciasta.
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Ciasto pieczemy 1,20 godziny. Następnie studzimy przez około 20 minut przy uchylonym piekarniku. Później już normalnie. Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego :-)
Wonderful and delicious!
OdpowiedzUsuńuwielbiam serniki! pod każdą postacią:)
OdpowiedzUsuńPycha!
OdpowiedzUsuńRobiłam kiedyś taki:)
OdpowiedzUsuńJak smacznie wyglada :)
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie. Moja rodzinka uwielbia serniki :)
OdpowiedzUsuńThis cake looks so delicious. Thank you for sharing recipe.
OdpowiedzUsuńNew Blog – https://www.bibliothequeduparfums.com/
Ładny. Wiele dobrego słyszałam o tym twarożku :)
OdpowiedzUsuńHi dear, your blog is so beautiful. I really like it.
OdpowiedzUsuńFollow for follow? I already follow you. Btw I am the new one and I would appreciate it.
Wygląda wspaniale, jestem miłośniczką ciast :) Muszę koniecznie wypróbować twój przepis, sernik wygląda i zapewne smakuje obłędnie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam ciepło ♡
aż się prosi żeby porwać kawałeczek tego serniczka
OdpowiedzUsuńWezmę kawałek ale brzoskwinię odłożę :D
OdpowiedzUsuńSernik królewski jest jednym z lepszych serników, jakie do tej pory jadłam :)
OdpowiedzUsuńojaaaa! ale pyszności <3 ;oo!
OdpowiedzUsuńUwielbiam :) serniki to moje ulubione ciasto
OdpowiedzUsuńGdy jeszcze mogłam jeść nabiał, to uwielbiałam ten biały serek :)
OdpowiedzUsuńPyszny sernik.
OdpowiedzUsuńI adore anything peach flavoured, but never have I tried anything like a peach cheesecake! I would love to try it as yours sounds delicious xo
OdpowiedzUsuńCudowny serniczek kochana, bardzo go lubię :-)
OdpowiedzUsuńZjadłabym taki serniczek, to moje najulubieńsze ciasto 😉
OdpowiedzUsuń