Rogaliki drożdżowe z masą krówkową
środa, kwietnia 22, 2020
10
ciasteczka
,
dla dzieci
,
nowe
,
przekąski
,
wpis sponsorowany
,
współpraca
Dzień dobry :-) Moje dzieci i my uwielbiamy rogaliki drożdżowe. Tym razem zrobiłam im z masą krówkową od Helio. Rogaliki wyszły pyszne, puszyste i szybciutko zniknęły. Polecam, warto zrobić :-) Z podanego przepisu wychodzi około 50 sztuk w zależności od tego jakie duże rogaliki zrobimy. Miłego dnia Wam życzę :-)
Rozczyn:
- 25 g drożdży świeżych
- 1 łyżka cukru
- 1/4 szklanki ciepłego mleka
- 3 łyżki mąki
1. Drożdże wkruszyć do miseczki, dodać cukier i mleko, wymieszać, żeby drożdże i cukier się rozpuściły. Dodać mąkę, wymieszać. Nakryć ściereczką odstawić na 10-15 minut.
Składniki:
- 570 g mąki pszennej
- 300 ml mleka
- 80 g masła
- 50 g cukru
- 1/2 łyżeczki soli
- masa krówkową u mnie Helio
- 1 jajko plus 1 łyżka mleka do posmarowania rogalików
1. Masło roztapiamy, studzimy. Mleko podgrzewamy, żeby było ciepłe (nie gorące)
2. Do misy miksera lub na stolnicę (zależy jak kto robi) dajemy mąkę i cukier, mieszamy, dodajemy nasz rozczyn, mleko i na końcu tłuszcz. Wyrabiamy ciasto ręcznie lub robotem. Ja robotem wyrabiam około 15 minut. Jeśli wyrabiamy robotem to miskę z ciastem nakrywamy ściereczką, jeśli ręcznie na stolnicy to ciasto przekładamy do miski nakrywamy i odstawiamy w obu przypadkach na 1 godzinę.
3. Po tym czasie stolnicę oprószamy mąką i wyrośnięte ciasto krótko zagniatamy.
4. Teraz dzielimy na cztery części lub więcej (ja dzielę na więcej, bo rogaliki robię mniejsze). Każdą część musimy rozwałkować i teraz dzielimy nasz okrąg na 4 części i potem te cztery dalej na połówki tak, żeby wyszło nam 8 kawałków.
5. Na koniec ten szerszy każdego nakładamy masę i zwijamy formując rogaliki. Przekładamy na blaszkę wyłożoną papierem i zostawiamy na jakieś 20 minut do wyrośnięcia. Ja od razu robiłam wszystkie rogaliki i poukładałam je na drewnianych blatach, później przełożyłam na blaszkę. Pamiętajcie żeby deski oprószyć mąką.
6. Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni, w miseczce widelcem roztrzepujemy jajko, dodajemy łyżkę mleka, mieszamy i pędzelkiem smarujemy rogaliki, które idą do pieczenia.
7. Pieczemy około 15 minut do zrumienienia się. Może być termoobieg. Po upieczeniu studzimy i możemy zajadać :-) Najlepsze takie jeszcze letnie :-) Smacznego :-)
Pychotka!
OdpowiedzUsuńto ja się częstuję!
OdpowiedzUsuńMniam! Ale ja bym tam widziała więcej tego nadzienia! ❤️
OdpowiedzUsuńZjadłaby takiego rogalika 😉
OdpowiedzUsuńPysznie wyglądają i tylko żałuję, że musiałam je teraz zobaczyć, tak na wieczór ochoty narobiłaś :P
OdpowiedzUsuńThis look so good Beata, you bake amazing!!
OdpowiedzUsuńOj narobilas mi smaku
OdpowiedzUsuńChoć dla mnie taka masa jest nie do przełknięcia, bo jest za słodka, ale same rogaliki jak najbardziej :) Zastąpiła bym dżemem środek :P
OdpowiedzUsuńPyszności i takie niedozwolone! :) ale mleko zamieniłabym na kokosowe... tylko co z cukrem? :D
OdpowiedzUsuńWyszły wyborne! Już zawsze będę robić z tego przepisu. Przestraszył mnie brak jajka, więc dałam jedno.
OdpowiedzUsuń