Kaszotto z bakłażanem, cukinią i papryką



Dzień dobry :-) Moja dzisiejsza propozycja na obiad to kasza gryczana z warzywami. Jest bakłażan, cukinia, papryka, natka pietruszki, cebula i czosnek. Przez te upały to ani gotować się bardzo nie chce, ani jeść. Dlatego najlepiej zrobić coś szybkiego :-) Polecam i miłej środy Wam życzę :-)

Składniki na 4 porcje:

  • średni bakłażan
  • średnia cukinia
  • papryka czerwona
  • cebula czerwona
  • 2 ząbki czosnki
  • 200 g kaszy gryczanej 
  • 1/2 pęczka natki pietruszki
  • sól
  • pieprz
  • 1/2 łyżeczki curry  
  • olej rzepakowy do smażenia


1. Bakłażana myjemy i kroimy w dość dużą kostkę. Przekładamy na sitko i mocno oprószamy solą. Odstawiamy na około 30 minut, żeby puścił sok. Następnie przelewamy wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym. 
2. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Jak się nam zeszkli dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, podsmażamy z minutkę i dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, bakłażana i cukinię. Oprószamy solą i smażymy. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy. 
3. Na samym końcu dajemy ugotowaną kaszę i curry. Mieszamy, podsmażamy dwie minutki, jeśli trzeba doprawiamy sola i pieprzem. Smacznego :-)




12 komentarzy:

  1. takie danie to coś dla mojej córki ;) ona kocha kaszę ;)))

    OdpowiedzUsuń
  2. U mnie też dziś kasza na obiad ale ze strogonowem :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne, kasza gryczana to moja ulubiona :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z bakłażana bym zrezygnowała. Jadłam kiedyś, ale mi nie podszedł :)

    OdpowiedzUsuń
  5. This dish looks healthy and yummy!
    I have eggplant and zucchini in my fridge, so I just need some buckwheat then. I'd tried it, thank you for the recipe!

    OdpowiedzUsuń
  6. Chętnie spróbuję, tym bardziej, że lubię bakłażany

    OdpowiedzUsuń
  7. o to bym bardzo chętnie zjadła!!

    OdpowiedzUsuń
  8. Polubiłam bakłażana - sztuką jest go wybrać aby był smaczny :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Robiłam raz danie z bakłażanem i nie mam ochoty tego powtarzać. Nie posmakował mi :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger