Kaszotto z bakłażanem, cukinią i papryką
Dzień dobry :-) Moja dzisiejsza propozycja na obiad to kasza gryczana z warzywami. Jest bakłażan, cukinia, papryka, natka pietruszki, cebula i czosnek. Przez te upały to ani gotować się bardzo nie chce, ani jeść. Dlatego najlepiej zrobić coś szybkiego :-) Polecam i miłej środy Wam życzę :-)
Składniki na 4 porcje:
- średni bakłażan
- średnia cukinia
- papryka czerwona
- cebula czerwona
- 2 ząbki czosnki
- 200 g kaszy gryczanej
- 1/2 pęczka natki pietruszki
- sól
- pieprz
- 1/2 łyżeczki curry
- olej rzepakowy do smażenia
1. Bakłażana myjemy i kroimy w dość dużą kostkę. Przekładamy na sitko i mocno oprószamy solą. Odstawiamy na około 30 minut, żeby puścił sok. Następnie przelewamy wodą i osuszamy ręcznikiem papierowym.
2. Kaszę gotujemy według przepisu na opakowaniu. Na głębokiej patelni rozgrzewamy odrobinę oleju. Cebulę kroimy w drobną kostkę i wrzucamy na rozgrzany olej. Jak się nam zeszkli dodajemy przepuszczony przez praskę czosnek, podsmażamy z minutkę i dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę, bakłażana i cukinię. Oprószamy solą i smażymy. Następnie dodajemy posiekaną natkę pietruszki, mieszamy.
3. Na samym końcu dajemy ugotowaną kaszę i curry. Mieszamy, podsmażamy dwie minutki, jeśli trzeba doprawiamy sola i pieprzem. Smacznego :-)
super danie:)
OdpowiedzUsuńtakie danie to coś dla mojej córki ;) ona kocha kaszę ;)))
OdpowiedzUsuńPyszny obiadek☺
OdpowiedzUsuńU mnie też dziś kasza na obiad ale ze strogonowem :)
OdpowiedzUsuńBardzo apetyczne, kasza gryczana to moja ulubiona :)
OdpowiedzUsuńZ bakłażana bym zrezygnowała. Jadłam kiedyś, ale mi nie podszedł :)
OdpowiedzUsuńFajny pomysł na szybkie danie :)
OdpowiedzUsuńThis dish looks healthy and yummy!
OdpowiedzUsuńI have eggplant and zucchini in my fridge, so I just need some buckwheat then. I'd tried it, thank you for the recipe!
Chętnie spróbuję, tym bardziej, że lubię bakłażany
OdpowiedzUsuńo to bym bardzo chętnie zjadła!!
OdpowiedzUsuńPolubiłam bakłażana - sztuką jest go wybrać aby był smaczny :)
OdpowiedzUsuńRobiłam raz danie z bakłażanem i nie mam ochoty tego powtarzać. Nie posmakował mi :D
OdpowiedzUsuń