Parmigiana - włoska zapiekanka z bakłażana
Jak tylko zobaczyłam tą zapiekankę na blogu apetycznie-klasycznie to od razu wiedziałam, że przypadnie do gustu mojemu mężowi. Uwielbiam on bakłażana. Zapiekankę robiła sam, wyszła rewelacyjna, jak najbardziej to również moje smaki. Do zapiekanki ugotowaliśmy ryż i powiem Wam, że zgrał się smakowo idealnie :-) Polecam Wam bardzo, bo jest prosta w przygotowaniu. Wystarczą bakłażany, sos pomidorowy, ser mozzarella i parmezan i pomidory. Miłego dnia :-)
Składniki:
- 2 duże bakłażany
- 200 g startej mozzarelli
- 75 g parmezanu
- 300 g passaty
- 3 ząbki czosnku
- 2 łyżeczki oregano
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- kilka małych pomidorków koktajlowych lub 2 duże pomidory
- sól
- pieprz
1. Bakłażana myjemy, kroimy na 0,5 cm plasterki i zasypujemy je solą. Odstawiamy na 15 minut, żeby puściły wodę, opłukujemy pod bieżącą wodą, osuszamy ręcznikiem papierowym. Ten zabieg pomoże pozbyć się nam goryczki.
2. Plastry nacieramy oliwą i smażymy z obu stron jakieś 2-3 minuty.
3. Passatę mieszamy z czosnkiem przepuszczonym przez praskę, oregano i doprawiamy solą i pieprzem.
4. W naczyniu do zapiekania rozprowadzamy 2 łyżki sosu, układamy połowę bakłażana, na nim smarujemy połowę sosu i posypujemy połową mozzarelli i parmezanu.
5. Układamy drugą połowę bakłażana, smarujemy drugą połowę sosu, na sosie układamy pomidory pokrojone w plasterki (chyba, że są to koktajlowe to wtedy kroimy je na połówki) i wierzch posypujemy resztą serów.
6. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni, zapiekankę pieczemy przez około 30 minut. Można podać z pieczywem, u nas była z ryżem jaśminowym i smakowała rewelacyjnie. Smacznego :-)
Jeśli chcielibyście zakupić produkty na to danie przez internet, to polecam zapoznać się z rankingiem supermarketów online TopSpozywcze.pl/sklepy-eko
Wygląda smacznie, ale ja akurat bakłażanów nie lubię :)
OdpowiedzUsuńAż zrobiłam się głodna. Wygląda smakowicie :D
OdpowiedzUsuńBardzo lubię ☺☺
OdpowiedzUsuńjadłam ją w restauracji kuzynki=ma narzeczonego Włocha i prowadzą knajpę, pyszne to jest!
OdpowiedzUsuńMam bakłażany i nie wiedziałam co z nich zrobić :)
OdpowiedzUsuńNie jadłam ale słyszałam, że jest smaczna :)
OdpowiedzUsuńZapiekanki z bakłażana nie robiłam, a widze, ze warto:)
OdpowiedzUsuńPyszna zapiekanka :)
OdpowiedzUsuńpyszności ! zapraszam również do mnie https://sweeetdreamsx.blogspot.com/
OdpowiedzUsuńOj coś czuję, że mojemu też by bardzo zasmakowała :)
OdpowiedzUsuńwygląda pysznie, ciekawe jak smakuje :))
OdpowiedzUsuńAle mi zrobiłaś smaka na taką zapiekankę ;)
OdpowiedzUsuńaż ślinka leci. uwielbiam takie zapiekanki :)
OdpowiedzUsuńWygląda zachęcająco, aż ślinka cieknie :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
O wow..ale smakowitości tu nam pokazujesz :)
OdpowiedzUsuńAleż apetyczna zapiekanka!
OdpowiedzUsuńŚwietny blog. U mnie: najlepsze sposoby jak zdobyć premię, 600 i 200 zł za założenie konta, bony do sklepów internetowych i stacji paliw, zniżki 15% do restauracji w kraju i zagranicą oraz 4% na booking.com.
OdpowiedzUsuń