Ciasteczka cynamonowe - pyszne



Kolejne pyszne ciasteczka dzisiaj dla Was mam :-) Moi panowie oszaleli i ostatnio tylko ciasteczka im w głowie :-) Ja uwielbiam je robić, bo sprawia mi to dużą przyjemność :-) Te z dodatkiem cynamonu, pyszne, kruche, pachnące, można jeść same bez przekładania, ale u mnie wszyscy wolą takie przełożone :-) Przepis znaleziony tutaj :-) Miłego piątku :-)


Składniki:

  • 200 g miękkiego masła
  • 100 g cukru pudru + do posypania
  • 300 g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka cynamonu
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 jajka 
  • marmolada lub powidło do przełożenia


1. Masło w temperaturze pokojowej ubijamy mikserem z cukrem pudrem, na jasną, puszystą masę. Dodajemy jajka, miksujemy. Następnie dodajemy przesianą mąkę z cynamonem i proszkiem do pieczenia. Miksujemy.
2. Z ciasta formujemy kulę, owijamy w folię aluminiową i na 20 minut wkładamy do zamrażalnika lub na 40 do lodówki. Ja wybrałam zamrażalnik.
3. Po wyjęciu dzielimy na dwie lub 3 części. Każdą wałkujemy na około 4 mm, wykrawamy foremką, układamy na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Pieczemy w 180 stopniach około 20 minut. Studzimy na kratce. Jeśli chcemy, możemy przełożyć powidłem śliwkowym lub marmoladą :-) Smacznego :-)




20 komentarzy:

  1. Czytając twoje przepisy kochana, trudno jest wytrwać w diecie. 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Wierzę, ze pyszne bo tak wyglądają :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kocham cynamon! Chyba też bym od nich oszalała na punkcie ciasteczek ;)

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne :) Ja podobnie robię waniliowe ciasteczka :D

    OdpowiedzUsuń
  5. wszystko z cynamonem chętnie zjem:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Wspaniałe ciasteczka kochana :-) pozdrawiam cieplutko :-)

    OdpowiedzUsuń
  7. Ja się nie dziwie, ze Twoi mężczyźni oszaleli na ich punkcie! :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Kruche ciasteczka to cos co uwiwlbia moj Luby. Mowie na niego ciasteczkowy potwor

    OdpowiedzUsuń
  9. Mega pyszne ciasteczka :) Podkradam do kawki :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Dzisiaj robiłam podobne ciasteczka tylko posypywałam jeszcze kolorową posypką:)

    OdpowiedzUsuń
  11. U mnie nikt nie lubi cynamonu prócz mnie...hmmmm...to dobry sposób, aby ciasteczka wytrwały dłużej niż dobę...dobre...zrobię;D
    pozdrawiam serdecznie znad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  12. Wykrawane ciasteczka od razu kojarzą mi się ze Świętami :)

    OdpowiedzUsuń
  13. śliczne !!! u nas teraz ciasteczka na topie

    OdpowiedzUsuń
  14. W sumie zbliża się czas na próbowanie nowych przepisów przed świętami :D.

    OdpowiedzUsuń
  15. Bardzo apetycznie wyglądają :)Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  16. skoro z cynamonem to wiadomo, że muszą być pyszne :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Świetny przepis, na pewno wykorzystam i zrobię je mojemu ukochanemu;) On uwielbia takie smaki:)

    OdpowiedzUsuń
  18. rozumiem, że znów będę piekła ciastka :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger