Cukinia zapiekana z serem grana padano i oregano



Dzień dobry :-) Lubicie cukinię? Na pewno, u nas często gości na stole. Tym razem wersja zapiekana w piekarniku z serem grana padano, oregano, do tego troszkę słodkiej papryki i kurkumy. Smakuje fajnie, może być przekąską lub dodatkiem do obiadu u mnie właśnie tak było. Polecam i miłego dnia Wam życzę :-)

Składniki:

  • średnia cukinia
  • 100 g sera grana padano (startego na tarce)
  • 1 łyżeczka oregano
  • 1/3 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1/3 łyżeczki kurkumy


1. Cukinię myjemy, kroimy w plasterki i oprószamy solą. Odstawiamy na około 30 minut. Następnie płuczemy, żeby pozbyć się nadmiaru soli i osuszamy ręcznikiem papierowym.
2. W miseczce mieszamy starty na drobnej tarce ser, ja go jeszcze delikatnie pokruszyłam, dodajemy oregano, paprykę i kurkumę. Mieszamy łyżeczką, żeby składniki się połączyły.
3. Blaszkę wykładamy papierem do pieczenia, piekarnik nagrzewamy do 200 stopni.
4. Plasterki cukinii rozkładamy na blaszce wyłożonej papierem i łyżeczką nakładamy na każdą porcje sera z przyprawami.
5. Wstawiamy do piekarnika i zapiekamy około 20 minut. Podajmy na ciepło. Smacznego :-)





10 komentarzy:

  1. Smaczny pomysł na cukinie ;)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetny pomysł na prosty i szybki dodatek :). Kiedyś cukinia częściej u mnie gościła, teraz jakoś ogólnie mało gotuję :)

    OdpowiedzUsuń
  3. lubię serową cukinię :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mmm taka cukinia to hit grilla! :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  5. Świetna lekka przekąska, a cukinia w tym roku obrodziła więc.. do dzieła :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Cukinię lubię zwłaszcza z kurczakiem i porem, ale myślę, że i w takim wydaniu by mi smakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Chyba kiedyś jadłam podobnie przygotowaną cukinię:) bardzo ją lubię, w każdej postaci. W zasadzie cukinia to jedno z moich ulubionych warzyw:)

    OdpowiedzUsuń
  8. Pyszności Beatko :) Chętnie bym zjadała :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger