Placuszki z miodem i brzoskwinią



Dzień dobry :-) Śniadanie zjedzone ? Jeśli nie, to zapraszam na pyszne placuszki z miodem i brzoskwinią. Idealne na śniadanie lub kolację, jak kto lubi. Do placuszków użyłam miodu rzepakowego Huzar i brzoskwini z puszki, ale jak będą świeże, to oczywiście można użyć też takich :-) Miłego piątku Wam życzę :-)

Składniki:

  • 350 ml mleka
  • 2 jajka L
  • 2 1/2 szklanki mąki
  • 2-3 łyżki miodu u mnie rzepakowy Huzar
  • 1/2 łyżeczki sody
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 5 połówek brzoskwiń z puszki
  • szczypta cynamonu
  • olej rzepakowy do smażenia


1. Jajka ubijamy na najwyższych obrotach w całości (białka i żółtka) na puszystą masę, dodajemy mleko, miksujemy. Następnie dodajemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia i sodą, miksujemy.  
2. Brzoskwinie odsączamy z zalewy, kroimy w drobną kostkę, dodajemy do ciasta, dodajemy też miód i szczyptę cynamonu. Miksujemy na najniższych obrotach do połączenia się składników. Jak by ciasto było za luźne, dodajemy ciut mąki. 
3. Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, łyżka nabieramy porcje ciasta, nakładamy na patelnie i również łyżką formujemy placuszki. Smażymy do zrumienienia się placuszka i tak z obu stron.
4. Przed podaniem układamy kilka placuszków na sobie, dekorujemy brzoskwinią i polewamy miodem :-) Smacznego :-)







22 komentarze:

  1. Fantastic post!

    Kisses ...

    Dilek .

    OdpowiedzUsuń
  2. Idealne na leniwe śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam takie placuszki na śniadanie

    OdpowiedzUsuń
  4. śniadanie zjedzone, spóźniłaś się z tym przepisem :) ;) ale będzie na przyszłość

    OdpowiedzUsuń
  5. Wspaniale wyglądają :-) Bardzo lubię smażyć takie placuszki czasem na obiad:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ale bym zjadła takie placuszki! :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Wyglądają apetycznie aż ślimaka leci.
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  8. Mam ślinotok na sam widok :) Pojadłoby się!
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  9. Dobry pomysł na pożywne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Placuszki słodko-kwaśne, pycha! Uwielbiam takie zestawienia smaków, a do tego miód zamiast cukru, świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. O matko jaka jestem głodna... dopiero skończyłam malować i wpadłam na te pyszne placuszki...
    Beti, no jak żyć?

    OdpowiedzUsuń
  12. Wyglądają bardzo smacznie i z pewnością takie są. Narobiłaś mi ochoty :P

    OdpowiedzUsuń
  13. dla mnie to idealne śniadanie :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ja sobie te placuszki zrobię, ale z mlekiem roślinnym. Dodaję do zakładek:)

    OdpowiedzUsuń
  15. Jak to apetycznie wygląda:D
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  16. Nie ma to jak placuszki na śniadanie, uwielbiam :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Pyszne śniadanie, w tygodniu można sobie pozwolić na takie pyszności od rana, gdy nie musimy się spieszyć :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Składniki w domu mam, jutro wolne, będą idealne :)

    OdpowiedzUsuń
  19. wczoraj robiłam placuszki jabłkowe. takich nigdy nie jadłam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

Copyright © 2016 kruche babeczki , Blogger