piątek, 2 lutego 2018

Tort Rafaello



Obłędny torcik z pralinkami Rafaello. Smakował nam bardzo, zrobiłam dla syna na urodziny. Ze zdjęć tylko nie jestem zadowolona, bo robiłam na szybko i wyszły, jak wyszły. Tort na pewno powtórzę, bo dawno tak dobrego nie jadłam. Ciasto ciemne, do tego masa z serka mascarpone, śmietany kremówki, wiórek kokosowych i białej czekolady, do tego dżem z czarnej porzeczki, dla przełamania słodyczy, no i pralinki Rafaello, moje ulubione :-) Polecam, róbcie, bo warto :-) Miłego piątku Wam życzę :-)

Tortownica 23 cm

Składniki ciasto:

  • 8 jajek L
  • 180 g cukru pudru
  • 160 g mąki pszennej tortowej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 50 g kakao
  • 5 łyżek oleju roślinnego


1. Mąkę przesiewamy z kakao i proszkiem do pieczenia. Odstawiamy. Białka oddzielamy od żółtek, ubijamy na sztywną pianę, dodajemy cukier puder, cały czas miksując. Kolejne dodajemy stopniowo żółtka, oraz olej. Na końcu mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i kakao, mieszamy drewnianą łyżką lub miksujemy na najniższych obrotach. 
2. Tortownicę (dno) wykładamy papierem do pieczenia, boki smarujemy masłem i oprószamy mąką. Do tak przygotowanej tortownicy przelewamy delikatnie ciasto, wyrównujemy wierzch. Pieczemy w 180 stopniach około 50 minut. Czy upieczone sprawdzamy patyczkiem, jeśli nie to pieczemy jeszcze kilka minut. Studzimy przy uchylonym drzwiczkach piekarnika. Kroimy na 3 blaty.

Krem:

  • 700 ml śmietany kremówki 36%
  • 370 g serka mascarpone
  • 200 g białej czekolady
  • 100 g wiórek kokosowych


1. 200 ml śmietanki dajemy do miseczki, dodajemy pokruszoną białą czekoladę i rozpuszczamy w kąpieli wodnej. Studzimy. 
2. Resztę śmietany ubijamy, jak będzie ubita dodajemy serek mascarpone, miksujemy do połączenia się składników. Następnie dodajemy wystudzoną rozpuszczoną białą czekoladę, mieszamy do połączenia się składników i wsypujemy kokos. Mieszamy. Masę dzielimy na 3 części (2 większe do przełożenia tortu i jedna mniejsza do posmarowania boków i wierzchu tortu).

Dodatkowo:

  • 20 g kokosu
  • uprażone płatki migdałów 
  • pralinki Rafaello (u mnie około 15 sztuk)
  • 200 g dżemu z czarnej porzeczki


Przełożenie tortu: blat ciasta - połowa dżemu porzeczkowego - masa kokosowa - blat ciasta - druga połowa dżemu - masa kokosowa - blat ciasta - boki, oraz górę tortu smarujemy pozostała masą kokosową, boki okładamy uprażonymi płatkami migdałów, górę posypujemy kokosem i układamy pralinki. Tort zostawiamy na całą noc w lodówce :-) Smacznego :-)))






14 komentarzy:

  1. ale piękny, musiał smakować wybornie:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Prosty, elegancki i mega pyszny... połączenie mascarpone z białą czekoladą i śmietaną... mniam

    OdpowiedzUsuń
  3. Ale smakowicie wygląda. Muszę kiedyś spróbować go zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Boski! Lubię takie ciemno-jasne torty :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Wow, ale piękny :) Szkoda jeść ;)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  6. Alu musi być pyszny, aż mam ochotę zrobić, tak bez okazji :D

    OdpowiedzUsuń
  7. Uwielbiam Rafaello, ten tort to dla mnie mistrzostwo :) Obserwuję :)

    OdpowiedzUsuń
  8. uwielbiam kokosowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wspaniale wygląda. Kontrastowy kolor ciasta do białego kremu... pysznie :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Niesamowity torcik. Juz jak czytam smietana, mascarpone, wiorka i biala czekolada to sie rozmarzam :-)

    OdpowiedzUsuń
  11. miłość od pierwszego wejrzenia. Aż mi nim tu pachnie <3 szkoda tylko, ze już ta godzina... :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Co ma kokos biorę w ciemno :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...