wtorek, 28 listopada 2017

Pizza z patelni



Za zrobienie tej pizzy zabierałam się już dobrych kilka miesięcy. Ciągle zapominałam i jak już chciałam zrobić okazało się, że nie mam odpowiedniej patelni z pokrywką. Wszystkie miałam bez ;-) Mąż zażyczył sobie pizzę wiejską, więc była. Wyszła bardzo smaczna i puszysta :-) Jeśli chcecie wypróbować to polecam i to bardzo :-) Miłego dnia :-)

Składniki:

  • 30 g drożdży (świeżych)
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • szczypta cukru
  • około 3/4 szklanki ciepłej (nie gorącej) wody
  • 3 łyżki oleju lub oliwy


Dodatki:

  • kiełbasa wiejska
  • ogórki kiszone
  • oliwki  zielone
  • papryka czerwona
  • pomidorki koktajlowe
  • kulki mozzarelli
  • świeże listki bazylii


Sos:

  • około 1/2 szklanki passaty pomidorowej
  • oregano
  • bazylia


1. Do kubeczka rozkruszamy drożdże, dodajemy szczyptę cukru i i dwie łyżki wody. Mieszamy, żeby drożdże się rozpuściły. Tak przygotowany zaczyn odstawiamy w ciepłe miejsce na około 15 minut.
2. Do większej miski dajemy mąkę, olej lub oliwę, sól, zaczyn oraz wodę. Ręcznie wyrabiamy ciasto. Jak będzie gładkie, nakrywamy ściereczką i odstawiamy na 30 minut. 
3. W międzyczasie przygotowujemy sos i dodatki. Kiełbasę, paprykę, oliwki i ogórki kroimy. Pomidorki koktajlowe kroimy na połówki. Kulki mozzarelli pokroiłam w kosteczkę. Do szklanki dajemy passatę, dodajemy do nie zioła i mieszamy.
4. Stolnicę oprószamy mąką i po upływie 30 minut przekładamy na nią ciasto, które musimy rozwałkować (ja miałam patelnię o średnicy 28 cm, więc ciasto rozwałkowałam na taką średnicę).
5. Patelnię dobrze rozgrzewamy (bez tłuszczu!!!), zmniejszamy gaz i przekładamy na nią ciasto. Nakrywamy pokrywką i smażymy około 4 minutki (na małym ogniu), następnie za pomocą drewnianej łopatki ciasto przewróciłam na drugą stronę, wierzch smarujemy sosem i w miarę szybko układamy resztę dodatków. Ponownie nakrywamy pokrywką i smażymy również na małym ogniu, do momentu, aż ser się nam ładnie roztopi. U mnie było to około 7 minut :-). Dekorujemy listkami bazylii. Smacznego :-)







23 komentarze:

  1. bardzo apetycznie wygląda:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie jadłam pizzy z patelni! Super opcja :)
    https://rankiemwszystkolepsze.blogspot.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. Ooo! Ja takiej nie jadłam.
    Pyszna i pomysłowa.
    Super. Biorę przepis...
    Pozdrowionka! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. pysznosci! dziś na kolację zrobię! :)

    pozdrawiam :) chętnie będe tu zaglądać częściej,obserwuje :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Super alternatywa dla zwykłej pizzy z piekarnika. Chętnie wypróbuje :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Ostatnio widziałam na fb wariacje na ten temat :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Pizza jest dobra na wszystko!

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo lubię pizzę, taką z patelni również :) Twoja wygląda tak, że aż ślinka leci :)

    OdpowiedzUsuń
  9. mmm!! Ale zrobiłaś mi smaka na pizze :) Uwielbiam! Chętnie użyje twojego przepisu ;)
    Blog x Facebook x Instagram x Bloglovin

    OdpowiedzUsuń
  10. Pizzy na patelni jeszcze nie przygotowywałam, ale moim zdaniem takie domowej roboty potrawy są najlepsze :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Świetny pomysł i świetna patelnia :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Bardzo fajny pomysł na taką pizzę. To dobra alternatywa, dla tych, którzy nie mają piekarnika, albo lubią poszaleć w kuchni. Kusi mnie, żeby spróbować zrobić taką pizzę z patelni :)
    Miłego dnia :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Ale fajny pomysł! muszę kiedyś spróbować:)
    pozdrawiam serdecznie z nad filiżanki kawy:)

    OdpowiedzUsuń
  14. Ooo pizze to ja zawsze chętnie i o każdej porze :D

    OdpowiedzUsuń
  15. już dawno robiłam pizzę z patelni, ale w troszkę innej wersji :) twoja wygląda smacznie :)

    OdpowiedzUsuń
  16. pizza z patelni wychodzi pyszna :) robiłam kiedyś :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Czasami sobie robimy.. To nie jest to, co pizza z pieca, ale jest naprawdę dobra :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...