czwartek, 7 września 2017

Kąski z indyka w panierze z ciecierzycy



Witajcie :-) Znacie panier z ciecierzycy ?? Ja nie znałam, ale dzięki uprzejmości Mamut Polska mogłam go wypróbować. Ten panier jest wypiekany na bazie mąki z ciecierzycy z dużą ilością wartościowego białka oraz błonnika pokarmowego. Ma też niski indeks glikemiczny i obniżoną zawartość glutenu. Przygotowane przeze mnie kąski smakują zupełnie inaczej niż te o panierowane w bułce tartej. Są bardzo smaczne, dzieci były zachwycone :-) Polecam Wam wypróbowanie panieru i życzę miłego dnia :-)

Składniki:

  • około 350 g filetu z indyka
  • panier z ciecierzycy
  • 1 jajko 
  • 4-5 łyżek mąki pełnoziarnistej
  • sól
  • pieprz
  • olej kokosowy do smażenia


1. Filet z indyka pokroiłam w plastry, trochę rozbiłam, następnie pokroiłam w szersze paski. Oprószyłam solą i pieprzem.
2. Przygotowałam 3 talerzyki. Na jeden dałam panier, drugi wybite, roztrzepane widelcem jajko i na trzeci mąkę. Porcje mięsa kolejno obtoczyłam w mące, następnie w jajku i na końcu w panierze z ciecierzycy.
3. Na patelni rozgrzałam olej. Kładłam po kilka sztuk panierowanego indyka i smażyłam z obu stron na złoty kolor. U mnie kąski podane były z pieczonymi ziemniaczkami, pomidorkami i sałatką. Można podać z ulubionym sosem :-) Smacznego :-)







7 komentarzy:

  1. Kusząco wygląda ta panierka 😊

    OdpowiedzUsuń
  2. Ale pyszne paluszki z indyczka :) Panier z ciecierzycy muszę wypróbować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo apetyczne te kąski:) Takie złociste:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda mega pysznie :) Na takie kąski to ja mam ochotę :)

    OdpowiedzUsuń
  5. wspaniale się sprawdzą i jako obiad i jako przekąska :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny, jest mi bardzo miło :)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...